Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 01. 10.

Honnan szerzett a Daesh több mint 60.000 Toyotát?

2016. 01. 10.

Pár hónappal ezelőtt a Fehér Ház szóvivője aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy a Daeshnak (Iszlám Állam) több mint 60.000 Toyota terepjárója van Szíriában és Irakban.

A japán Toyota azonnal kijelentette, hogy hajlandó együttműködni minden hivatalos oldallal egy nemzetközi együttműködés során, hogy kiderüljön, hogyan került a sok terepjáró a Daesh és más terrorszervezethez.

Néhány héttel ezelőtt orosz hírügynökségek jelentették be, hogy az orosz hadsereg átadott a Toyota vállalatnak felvételeket több tucat terepjáróról, amit a Szíriai Arab Hadsereg kobzot el  az Iszlám Állammal vívott harcok során.

Néhány kocsi teljesen jó állapotban volt, más járművek teljesen tönkrementek az orosz légi támadások során, de a legtöbb esetben a motorba vésett sorszámok épségben maradtak.

Még az nap este az orosz és a szíriai kormány elsődleges jelentést kapott a Toyota cégtől a terepjárók képeivel kapcsolatosan, amit az orosz katonai titkosszolgálattól kapott. A legfontosabb pontok, amik a jelentésben álltak:

Néhány motorszám egy 22500 db gépjárműből álló rendelésből származik, amit egy szaúd-arábiai  cég vásárolt fel.

Vannak olyan motorszámok amik  egy 32000 gépjárműből álló rendelésből származik, amit egy katari cég vásárolt fel.

Egyes motorszámok egy 11650  gépjárműből álló rendeléshez tartoznak, amit egy emirátusi import cég rendelt.

A többi motorszám egy 4500 gépjárműből álló flottához tartozik, amit a jordán hadsereg vásárolt.

Az amerikai vezetés miért csak az orosz légierő beavatkozása után fejezte ki az aggodalmát ezzel kapcsolatosan, hogy ennyi Toyota gépjárműt használ az Iszlám Állam néven ismert terrorszervezet?

Orientalista.hu – Cadmus (Sama TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑