Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 09. 21.

Humanitárius katasztrófa fenyegeti Jement

2016. 09. 21.

Legkevesebb tízezer halálos áldozatot követelt eddig a jemeni háború.

Az elhúzódó háború és a légitámadások miatt humanitárius katasztrófa következhet be Jemenben – figyelmeztet szerdán közzétett jelentésében az Oxfam nemzetközi segélyszervezet.

A munkanélküliség, az eladósodás és az emelkedő élelmiszerárak egyre több ember számára nehezítik meg a túlélést az Arab-félsziget déli csücskén elterülő országban. A bűnözés és a társadalmi elégedetlenség növekedése várható – figyelmeztet az Oxfam, amely szerint nagyobb nemzetközi erőfeszítésre lenne szükség a békekötés érdekében és a humanitárius segélyek jelentős növelésére.

A szervezet mintegy ezer embert kérdezett meg a Jemenen belül belső menekültté váltak közül az életkörülményeikről. A felmérésből kiderült, hogy húsz százalékuknak lerombolták a házát, csaknem kétharmaduk azt mondta, hogy családtagjuk meghalt vagy megsebesült. A családok csaknem fele fogadott be magához olyan gyerekeket, akik elszakadtak a saját családjuktól vagy árván maradtak.

Aki a lakóhelyére visszatér, szétbombázott iskolákat, gyárakat és kórházakat talál. Fel nem robbant gránátok, aknák és bombák jelentenek veszélyt a hazatérők életére. A gazdaság a padlón hever: a vállalkozások egynegyede kényszerült bezárni, a munkavállalók 70 százalékát elbocsátották. A fegyveres konfliktus miatti rombolás eddig hétmilliárd dollárnyi anyagi kárt okozott az országban és 12 milliárd dolláros bevételkiesést a gazdaságban.

Sok a civil áldozat a két éve tartó háborúban

A legszegényebb arab országnak számító Jemenben két éve háború tombol. Az ország kiterjedt területeit a Húszik és a jemeni hadsereg ellenőrzi miután népi felkelés útján elzavarták a Rijadhoz hű Mansour Al-Hadi ex-elnököt.

 A nagy déli kikötőváros, Ádent Al-Hadi erői uralják miután tavaly márciusban a Szaúd-Arábu vezette katonai koalíció támadást indított Jemen ellen. A légitámadások sok civil áldozatot is követelnek.

Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatalának (OCHA) adatai szerint eddig legkevesebb tízezer halálos áldozatot követelt a polgárháború. Hozzávetőleg 200 ezren menekültek külföldre, és nagyjából 3 millió a belső menekültek száma. A 26 milliós lakosságból jelenleg 14 millióan szorulnak élelmiszersegélyre.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑