Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 06. 02.

Húszezer gyermek rekedt az ostromlott iraki városban

2016. 06. 02.

Mintegy húszezer gyermek rekedt a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet fellegvárának számító, ostromlott Falludzsában.

 Az iraki hadsereg offenzívát indított a város visszafoglalására. Kedden heves ellentámadásba kezdtek a szélsőségesek az iraki hadsereggel szemben. Az ENSZ a harcok alatt csapdába került civilek életéért aggódik, mert a családokat élő pajzsként használják az iszlamisták. Félő, hogy a gyerekeket elválasztják a családjuktól, és erővel besorozzák őket.

– A terrorizmusellenes erők tovább folytatják az előrehaladást, hogy felszabadítsák egész Falludzsát az Iszlám Állam fegyvereseitől. A csapataink elszántak, hogy a várost teljesen felszabadítsák – mondta egy iraki parancsnok.

Több mint ötvenezer civil esett csapdába a Bagdadtól mintegy 65 kilométerre lévő városban. Falludzsa ostroma várhatóan a szélsőségesek elleni legnagyobb csata lesz Irakban.

Felfüggesztette Falludzsa ostromát az iraki hadsereg

A Falludzsa déli részére behatoló iraki kormányerők az iszlamisták ádáz ellenállásába ütköztek. Az összecsapások során a szélsőségesek az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) jelentései szerint több száz családot élő pajzsként használtak, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) pedig arra figyelmeztetett, hogy a városban rekedt mintegy 50 ezer civil közül 20 ezer gyermek.

Ezen felül az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) közölte, egyre rosszabbodik a humanitárius helyzet a városban, ahol kimerülőben vannak az élelmiszerkészletek. A városból elmenekült lakosok korábbi beszámolói szerint a településen éhezés miatt többen meghaltak.

Al-Abádi a falludzsai frontvonal közelében felállított műveleti szobában úgy nyilatkozott: “rövid időn belül be lehetett volna fejezni a csatát, ha a civilek védelmét nem tartanánk elsődleges fontosságúnak”. Az állami televízióban közvetített beszédében azt mondta, egységeik Falludzsa külterületén állomásoznak, és “a győzelem elérhető távolságban van”.

A Reuters brit hírügynökségnek a térségben dolgozó forgatócsoportja arról számolt be, hogy az iraki katonák az elmúlt 48 órában nem mozdultak el a város déli részén, Najmíja külvárosban felvett hadállásaikról.

Az iraki miniszterelnök tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy hadműveletet indítanak a 2014 nyarán az Iszlám Állam kezére került Falludzsa visszafoglalására. Az offenzíva egy nappal később kezdődött meg.

Al-Abádi döntése eltér az amerikai szövetségesek terveitől, akik Steve Warren ezredes, az ostromot légicsapásokkal támogató terrorellenes koalíció szóvivőjének közlése szerint inkább az Iszlám Állam első számú iraki fellegvárának számító Moszulra összpontosítanának a második legjelentősebb Falludzsa helyett.

Abban, hogy az iraki kormányfő az ostrom megindítása mellett döntött, szerepet játszhat a közel-keleti országban kialakult belpolitikai válság. Al-Abádi, aki a szétesőben lévő kabinet egyben tartására törekszik, arra szólította fel a viszálykodó politikusokat, hogy a fallúdzsai hadművelet idejére függesszék fel ellentéteiket.

Orientalista.hu – Zenobia (Euronews, MTI)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑