Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2020. 04. 29.

Idén több mint 500 civil halt meg az afganisztáni háborúban

2020. 04. 29.

Több mint 500 civil halt meg az év első negyedében az afganisztáni fegyveres konfliktusban, további 760-an pedig megsebesültek – közölte hétfőn bemutatott jelentésében az ENSZ helyi missziója (UNAMA).

A regisztrált esetek nagy része márciusban történt, pedig akkor jó remény volt arra, hogy a kormány és a tálib lázadók meg tudnak állapodni a békében. “A civil életek megóvása és az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy tűzszüneti megállapodással és a béketárgyalások elkezdésével abbamaradjon az erőszakhullám” – állapította meg Deborah Lyons, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja, az UNAMA vezetője.

Az áldozatok jelentős része nő vagy gyerek. Az UNAMA szerint ebben az időszakban 152 gyerek veszítette életét, és 265 sebesült meg, valamint 60 nő halálát okozták, és 108-at megsebesítettek fegyverek. A kormányerők és a velük szövetséges nemzetközi katonai erők több gyerek halálát okozták, mint a lázadók – hívja fel a figyelmet az ENSZ-szervezet. Összességében a lázadók – nemcsak a tálibok, hanem az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és más, meg nem nevezett csoportok is – az összes civil áldozat 55 százalékát okozták.

A NATO pénteken felszólította az afganisztáni tálibokat, hogy hagyjanak fel erőszakos cselekményeikkel, és fogadják el az Asraf Gáni afgán elnök által előző nap – a ramadán böjti hónap kezdete alkalmából – felajánlott tűzszünetet. Mind a lázadókat, mind a kormányerőket felszólították, hogy jó szándékuk jeleként gyorsítsák fel a fogolycserét egymás között.

Csütörtök este a tálibok közölték: nem tartják észszerűnek, sem elég meggyőzőnek a kormány tűzszüneti felhívását. Elutasításukat azzal magyarázták, hogy úgy vélik, a kabuli kormány a koronavírus-járvány idején veszélyezteti azoknak a tálib foglyoknak az életét, akiket még mindig nem engedtek szabadon.

A fogolycsere az egyik kulcspontja a februárban aláírt amerikai-tálib megállapodásnak. Ennek értelmében az afgán kormány ötezer, míg a tálib felkelők ezer foglyot engednének szabadon, hogy megkezdődhessenek az afgánok közötti béketárgyalások. A megállapodás rendelkezik a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is biztonsági garanciákért cserébe.

A NATO nemrég úgy határozott, hogy nyárig 16 ezerről 12 ezerre csökkenti Afganisztánban állomásozó katonáinak számát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár április elején a tagállamok külügyminisztereinek videotanácskozásán azt mondta, hogy a létszámcsökkentésről a terepen uralkodó körülmények függvényében fognak dönteni.

MTI

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑