Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2017. 08. 26.

“Igazságkongresszust” tart a legfőbb török ellenzéki párt

2017. 08. 26.

Négynapos kongresszust tart a jelenlegi török vezetés igazságtalanságát hangoztatva szombattól a legfőbb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) a nyugat-törökországi Canakkale tartományban – írta a Hürriyet tekintélyes török napilap.

A rendezvény első napján egyes ellenzéki sajtóbeszámolók szerint több ezren, más ellenzéki orgánumok szerint több tízezren vesznek részt.

A kongresszust június közepe és július közepe között egy “igazságmenet” előzte meg. A CHP elnöke, Kemal Kilicdaroglu azután kezdeményezte a több héten és több száz kilométeren át tartó felvonulást Ankarából Isztambulba, hogy a párt egyik képviselőjét, Enes Berberoglut államtitkok kiszivárogatásáért bebörtönözték. A tiltakozó menetet Isztambulban “igazságtalálkozó” zárta. Az utóbbi eseményen a kormányzói hivatal adata szerint 175 ezren, ellenzéki beszámolók alapján azonban legalább 1,5 millióan vettek részt.

A szombaton kezdődő kongresszus nyitóbeszédében Kilicdaroglu elmondta: “Nem akarunk feszültséget, vitát. Nyugalomban, békében szeretnénk élni a saját országunkban. Igazságos Törökországot akarunk. Berberoglu letartóztatása az utolsó csepp volt a pohárban.”

Kilicdaroglu kiemelte: Törökországban az igazságtalanság egyik alapja a tavalyi puccskísérlet után néhány nappal, július 20-án bevezetett, és azóta is fenntartott rendkívüli állapot.

A CHP-elnök hangsúlyozta: az intézkedés sértettjei között teljesen ártatlan emberek is vannak. A kormányzat egyetemi tanárok ezreit menesztette, több mint 150 újságíróval, parlamenti képviselőkkel töltötte meg a börtönöket – hangoztatta az ellenzéki vezető.

“Törökországban 80 millió ember szomjazik az igazságra” – folytatta Kilicdaroglu az ország teljes lakosságára célozva. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy 668 azoknak a török gyerekeknek a száma, akik anyjukkal élnek a börtönökben.

“Gondoljanak bele, reggel felkelnek és egy törvényerejű rendelettel menesztették Önöket a munkájukból. Nincs hová fellebbezniük, mert megtiltják. Kérdezem, ez lenne az igazság? Aztán a külföldre utazásuk lehetőségét is korlátozzák. Ám ez sem elég, mert még a párjuk sem hagyhatja el az országot, ráadásul a szolgálati lakásból is kirakják Önöket. Ha pedig le is tartóztatják, de az ügyész kérésére a bíró úgy dönt, hogy Önök szabadlábon védekezhetnek, akkor meg mind az ügyészt, mind a bírót elbocsátják állásából” – részletezte a politikus.

Kilicdaroglu felszólalását időnként a “jog, törvény, igazság” jelszavát skandálva szakította meg a tömeg.

A CHP rendezvényének otthont adó Canakkale tartomány a törökök számára az első világháború egyik szimbolikus győzelmének helyszíne a brit és francia hadsereggel szemben.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑