Cadmus fordítás Cadmus
Videó

2016. 11. 25.

Így hamisít híreket az al-Jazeera a szír “ellenzékkel” karöltve (VIDEÓ)

2016. 11. 25.

A nyugati és magyar médiumok nagy része minden kritika nélkül szokta átvenni a pánarab hírcsatorna, az al-Jazeera Szíriáról szóló tudósításait, és azokat többnyire úgy tálalja, hogy ezek a tények. Valójában azonban úgy tűnik, az általuk készített videóriportok egy része (ha nem egésze) nem több, mint ügyesen megrendezett hamisítvány.

Egy az internetre felkerült amatőr videó alapján arra lehet következtetni, hogy az al-Jazeera a nyugaton csak “mérsékelt ellenzék”-ként emlegetett szíriai lázadókkal összefogva előre megrendezett jeleneteket forgat le, melyeket aztán hírként tálal a világ elé.

 

Ezen a 2016 október 30-án készült felvételen az látható, amint távirányítással felrobbantanak egy üres autót egy teljesen kihalt utcában. A robbanás után nem sokkal megjelenik egy csomó ember, egyesek lefekszenek a földre, olyan pozíciókat felvéve, mintha ellenséges találat okozta volna a robbanást, mely őket “megölte”. Nem sokkal később megjelenik egy fehér kisbusz is, amit “önkéntesek” vezetnek, s miközben a látszólag rémült és jajveszékelő “civilek” ide-oda futkároznak, páran szépen begyűjtik “halottakat” és “sebesülteket”.

A jelenet persze később úgy került be a hírekbe, hogy a gonosz Bashar al-Assad még gonoszabb hadserege szegény, ártatlan civileket bombázott le, s hogy tucatnyian megsérültek és meghaltak.

A katari székhelyű hírcsatorna nem első esetben viselkedik botrányosan és ferdíti el a híreket: az “Arab Tavasz” idején például a Muszlim Testvériség nevű terrorszervezetet igyekezett tisztára mosni, mely egyébként keresztények sokaságát kényszerítette menekülésre és ölte meg, továbbá felelős számos kopt keresztény templom felgyújtásáért is. Megjegyzendő, hogy az említett szélsőséges csoportot Barack Obama amerikai elnök is méltatta, mikor egy alkalommal azt állította, hogy az egy szekuláris, hasznos politikai alakulat.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑