Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2017. 06. 20.

Így trükköznek a bevándorlók, hogy menedékjogot kapjanak

2017. 06. 20.

Különböző hazugságokkal próbálják meg kijátszani az európai hatóságokat a migránsok. Az M1 Unió28 című műsorában bemutatták, hogyan próbálnak meg egyre többen trükközni a menedékkérelmük esetében. Arra is választ kerestek, hogy miként lehet felszámolni az ilyen visszaéléseket.

Folyamatosan, nem egyszer ezresével érkeznek a migránsok Európához. Elsősorban Olaszországon keresztül akarnak Nyugat-Európába jutni, de nem egyszer Portugália felől is megpróbálnak partot érni. Akiknek sikerül, azok közül egyre többen próbálják meg hazugsággal megtéveszteni az uniós hatóságokat, hogy ne toloncolják ki őket.

Feljelentik magukat

Német hírportálok például arról számoltak be, hogy az illegális bevándorlók feljelentik saját magukat, hogy így próbálják meg elkerülni a kiutasítást.

– Bűnösnek vallják magukat olyan bűncselekményekben, amelyek miatt akadályozhatóvá válik a kitoloncolásuk a származási országba. A nemzetközi szerződések ugyanis tiltják, hogy olyan országba toloncoljanak vissza valakit, ahol például halálbüntetéssel sújthatnák. A Közel-Keleten pedig a halálbüntetés még egy bevett formula – magyarázta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője

Csak Bajorországban tavaly nyár óta 150 esetben vallottak maguk ellen a migránsok. Csaknem minden negyedik állította magáról, hogy embert ölt, nagyjából ugyanennyien, hogy az Iszlám Állam tagjai.

Kiskorúnak vallják magukat

A másik egyre gyakoribb jelenség, hogy a migránsok közül sokan fiatalkorúnak vallják magukat. Svédországban – a Breitbart című lap szerint – 50 önmagát kiskorúnak valló marokkóiból 48-ról derült ki, hogy valójában felnőttek. Ezt úgy sikerült kideríteni, hogy a marokkói ujjlenyomat-adatbázis elérhető az uniós hatóságok számára is. A szakértő szerint, ha valaki kiskorúnak adja ki magát, azt azonnal ki kellene toloncolni. Csakhogy az uniós szabályok nem megfelelőek ehhez.

– Ebből a szempontból rendkívül puha szabályozás érvényesül az Európai Unióban. A legnagyobb baj, hogy bár az EU-nak vannak visszafogadási keretegyezményei harmadik országokkal – Afganisztánnal, Pakisztánnal, adott esetben még Szíriával is –, de tagállamonként az egyedi visszafogadási egyezmények már nem köttettek meg. Ez pedig egy obligát feltétele annak, hogy a folyamat végbemehessen – mutatott rá ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Direkt elhagyják a papírjaikat

Szintén nagyon gyakori visszaélés, amikor a migránsok szándékosan elhagyják, vagy egyszerűen eldobják a személyes okmányaikat. 2015-ben a szerb-magyar határ közelében is találtak különféle okmányokat, amelyeket hátrahagytak a migránsok. Ezután pedig új személyazonosságot találnak ki maguknak, születési idővel és származási országgal.

– Más állampolgárnak hazudják magukat, és mivel azokban az államokban, amelyekből érkeznek, illetve amelyik állampolgárának adják ki magukat, nem működik olyan fejlett nyilvántartás, illetve nincs olyan kiépült bürokrácia és kapcsolat az Európai Unióval, hogy gyorsan le lehetne ellenőrizni a személyazonosságukat. Így ezzel is hosszú hetekre, adott esetben hónapokra is hátráltatják az eljárást – hívta fel a figyelmet Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Szakértők szerint ezekkel a trükközésekkel nemcsak a kitoloncolást akarják elkerülni, hanem sokan – amíg tart az ügyükben indított eljárás – megpróbálnak eltűnni a hatóságok látóköréből. Például úgy, hogy felveszik a már az adott országban lévő rokonokkal a kapcsolatot, akik segítenek nekik.

Deák Dániel úgy véli: a visszaélések miatt egyre nagyobb a támogatottsága Európában egy korábbi magyar javaslatnak.

– Egyre inkább látszik az a törekvés, hogy – amit már a magyar kormány 2015 óta szorgalmaz –, ne az Európai Unión belül próbáljuk ezeket a problémákat kezelni, hanem kívül. Ezt már Angela Merkel német kancellár is egyre inkább szorgalmazza. Nem véletlenül járta körbe az összes észak-afrikai országot, annak érdekében, hogy ott menekülttáborokat hozzanak létre. Ahol meg tudják vizsgálni azt is, fiatalkorú migránsokról van-e szó, vagy olyanokról, akik valójában az üldöztetés elől menekülnek – fejtette ki az elemző.

Deák Dániel szerint, ha ez korábban is így lett volna, akkor 2015-ben, vagy 2016-ban sokkal kevesebb illegális bevándorló érkezett volna az Európai Unió területére. Jelenleg ugyanis, ha az egyik hazugsággal nem érnek el sikert, akkor újabbat találnak ki a migránsok, amivel megint időt nyernek.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, M1 U28)

Megosztom:

,
Back to Top ↑