Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2015. 02. 22.

Ijesztő jelentés az Iszlám Állam új bázisáról: egyre közelebb Európához

2015. 02. 22.

A polgárháború küszöbén álló, bukott államnak számító észak-afrikai Líbia tökéletes lehetőséget biztosít az Iszlám Államnak, hogy Irak és Szíria után az európai partokhoz közel is megvethesse lábát, és stratégiai központot hozzon létre. Az AP amerikai hírügynökség csütörtöki jelentése szerint elborzasztó körülmények uralkodnak minden, IÁ ellenőrzése alá vont területen.

Az Abu Bakr al-Bagdadihoz hű szélsőségesek nemrég elfoglaltak két, a Földközi-tenger partján fekvő líbiai várost – Szirtet és Darnát -, elkezdtek közelebb húzódni az olajtermelő létesítményekhez, és beszivárogni a líbiai fővárosba, Tripoliba, valamint az ország második legnagyobb városába, Bengáziba. A szélsőségesek elkezdték átcsábítani szervezetükhöz az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő milíciák tagjait, és néhány helyen átvették ezen csoportok kiképzőtáborait, mecseteit és médiahálózatait is.

Az IÁ könnyedén kihasználhatja az észak-afrikai országban a 2011-ben megdöntött diktátor, Moammer Kadhafi halála óta uralkodó fejetlenséget, hiszen a központi hatalom nem működik, és számos rivális milícia küzd a hatalomért. Az országban jelenleg két kormány és két parlament működik. Tripolit tavaly augusztus óta az iszlamista Fadzsr Líbia nevű, a régió milíciáiból összeállt koalíció tartja ellenőrzése alatt, s a fővárosban párhuzamos kormány és parlament alakult a félkatonai szervezet támogatásával. A nemzetközileg elismert törvényhozás és kabinet az ország keleti részében lévő Tobrukba menekült.

Február elején az IÁ líbiai ága azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy közzétett egy videót, amelyen huszonegy egyiptomi kopt keresztény lefejezése látható. A Líbiában vendégmunkásként dolgozó egyiptomiakat Szirt városából hurcolták el a szélsőségesek. A vérontásra válaszul a líbiai és az egyiptomi légierő több támadást intézett a dzsihadisták hadállásai ellen.

A terrorcsoport líbiai ága és az al-Bagdadit körülvevő központi vezetés élénken együttműködik egymással, és ez a szoros összefonódás alátámasztja a terület stratégiai jelentőségét.

Líbiát az IÁ számára értékessé teszik az olajbevételek, valamint az országban 2011 óta felhalmozott fegyverkészletek. Emellett egyiptomi, tunéziai és algériai határai az évek óta tartó káosz miatt többnyire könnyen átjárhatóak. Az észak-afrikai ország egyik legfőbb előnye az Iszlám Állam számára, hogy Olaszország déli partjai pusztán 660 kilométerre vannak Líbiától.

A milíciák uralta Tripoli néhány külvárosába már beszivárogtak az IÁ tagjai, és velük együtt a pusztítás is: leromboltak néhány, az ő értelmezésük szerint az iszlámban tiltott szobrot, és felelősséget vállaltak egy luxusszállodában elkövetett merényletért, amelyben több külföldi vesztette életét. Az IÁ néhány dzsihadistája Bengáziban is megjelent, s harcol a kormányerők ellen a várost ellenőrző más iszlamista milíciák oldalán.

Omar al-Szinki, a nemzetközileg elismert líbiai kormány néhány napja leváltott belügyminisztere azt mondta, a terrorcsoport vezetősége nemrég Líbia nyugati felének ellenőrzésére kinevezte „Tripoli emírjét”. Helyi aktivisták arról számoltak be, hogy az IÁ az ország keleti felének élére ugyancsak emírt jelölt ki Darnában.

Al-Szinki úgy becsülte, hogy mintegy négyszáz, többségében jemeni és tunéziai harcos lehet Szirtben. Egy helyi milícia tisztségviselője az AP-nek úgy nyilatkozott, hogy az IÁ fegyveresei főhadiszállásukat a város kongresszusi központjában rendezték be, amelyet még Kadhafi építtetett hatalmának fitogtatására.

A Kadhafi-uralom jelképének számító várost a 2011-es polgárháború teljesen elpusztította. 2013-ban Szirt az Anszár as-Saría nevű milícia uralma alá került, amely megegyezést kötött a helyi törzsekkel, és törékeny tűzszünetet kötött az ellenséges milíciákkal és kormánycsapatokkal. Mindenesetre úgy tűnik, az Iszlám Állam fokozatosan átvette a város irányítását. 2013-ban a terrorszervezet egyik legfőbb hitszónoka, Bahreini Türki al-Binali érkezett Szirtbe, hogy a város központi mecsetében prédikáljon. Ugyanezen időszakban Maliból, Tunéziából, Egyiptomból, Szíriából és a palesztin területekről elkezdtek özönleni a harcosok a településre.

A terrorcsoport közösségi oldalain olyan, Szirtben készült fényképeket osztott meg, amelyeken a vallási rendőrség látható, amint boltról boltra járva eltünteti az ujjatlan női ruhákat. Egy helyi jogvédő aktivista arról számolt be, hogy az iskolákat és a kórházakat nemek szerint osztották fel, és a tananyagot cenzúrázták.

A közeli Miszrátában hatalmas felbolydulást és aggodalmat keltett Szirt eleste, ugyanis a kelet-líbiai városban állomásozik a Tripolit is ellenőrző Fadzsr Líbia jelentős része. A miszrátaiak segítséget kértek fővárosi szövetségeseiktől. Egy milicista az AP-nek azt mondta, hogy néhány tripoli csapat meg is érkezett Szirt peremére, a támadás azonban még várat magára.

Valasz.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑