Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 01. 24.

Imahét Isztambulban a keresztények egységéért

2017. 01. 24.

A római katolikus Szentlélek-székesegyházban zárult január 21-én a múlt vasárnap kezdődött imahét a keresztények egységéért Isztambulban. 

Azok számára, akik részt vettek minden este a közös imádkozáson és agapén, csodálatos utazás volt ez a hét. Egymás felfedezése mellett gyakran egészen eldugott templomokra, imaházakra, kápolnákra bukkanhattunk a Városok Városában.

A húszmillió lakosú Isztambulban rengeteg keresztény templom van, de egyik sem látható: ötszáz éve magas falak mögé kell rejtőzniük, nem „hirdethetik” magukat nyíltan a járókelőknek. A legtöbb – szír, örmény, római katolikus, protestáns — az európai városrészben, Beyoğluban (régi nevén Galata-Perában) van, ahol a kikötőnél épült modern irodaházak tetején, a 6-8. emeleten meglepően sok hagymakupolát láthatunk –itt vannak az orosz templomok.

A konstantinápolyi görög patriarkátus Szent György-temploma az Aranyszarv-öböl túloldalán, a Fanar városrészben található. Nem itt, hanem a Tizenkét Apostolról elnevezett görög ortodox templomban volt az első imaóra, ezután az anglikán, a német luteránus, a Bible House protestáns kisegyház, a Yerevman Surp Haç örmény templom (az örmény patriarkátus székhelye), a Szűz Máriáról elnevezett szír templom, a holland konzulátus területén lévő Union Church felekezetközötti egyház és végül a római katolikus egyház fogadja a keresztény híveket, akik az egységért imádkoznak.

Az imaóra olvasmányokból, zsoltározásból és énekekből áll, az olvasmányokat a különböző felekezetek vezetői és papjai a saját nyelvükön olvassák fel, a zsoltárokat és az imákat törökül a szerzetesek, apácák és a hívek. Eucharisztikus celebrálás nincs. Meglepően sok szerzetes is dolgozik a fokozódóan muzulmán hangulatú lenyűgöző városban. Az egyik apáca szerint a müezzin énekét régebben alig lehetett hallani, pár éve hangosították fel őket, és azóta minden hónapban nagyobb hangerőre tekerik. A többszáz örmény templom pusztulásra van ítélve, műemlékként sem őrzik meg őket a rohamosan építkező városban. Bár a templomok „láthatatlanok,” és harangszó sem hallható, a perai főutcán, az Istiklal sugárúton álló Páduai Szent Antal-templom (amelynek egyik plébánosa, Bulai Anton atya csángó) délben az Ave Mariát játssza.

A mindenki számára nyilvánvaló nehézségek ellenére a közös ima mégis erőt és hitet ad, hogy van miért dolgozni és van kivel együtt dolgozni. Erőt és hitet ad a keresztény közösség léte, és az, hogy együtt milyen sokan vagyunk – és milyen sokra mehetünk.

Magyar Kurír (Fotó: Sághy Marianne)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑