Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 12. 01.

Imám: az osztrák börtönök a szélsőséges iszlám táptalajai

2017. 12. 01.

Ramazan Demir osztrák imám újonnan megjelent könyvében arról ír, hogy egyre rosszabb a helyzet a börtönökben, mivel ott egyre többen térnek át a szélsőséges iszlámra.

Az imám szerint sok bűnözőt piti ügyek miatt csuknak le, de a börtönben hamar a radikális iszlamista imámok befolyása alá kerülnek.

„Azok a rabok, akik észrevétlenül viselkednek, időzített bombává válnak. Hirtelen a gyűlölet kezdi vezérelni őket és arról beszélnek, hogy gyilkolni akarnak”

– mesélte.

Ez azért is jelent nagy problémát, mivel a becslések szerint a börtönben ülők negyede muszlim.

Demir hozzátette, hogy a szélsőséges iszlamisták célpontja lett, mert a radikálisok hitetlennek tartják őt, mivel ő a békéről prédikál az erőszakos dzsihád helyett. Az imám már a hatóságokat is többször értesítette a szélsőségesek jelentette fenyegetésről. Az illetékesek nem akarják észrevenni a börtönökben jelen lévő problémát és a társadalmat fenyegető veszélyt – jegyezte meg.

Az imám előállt egy megoldással is.

„A megoldás egyszerű lenne: a szélsőségeseket egyszemélyes cellákban kellene elszigetelni miközben visszafordítjuk a radikalizációs folyamatot”

– tette hozzá.

Az iszlám börtönökben történő radikalizáció azután került a középpontba, hogy kiderült, az osztrák börtönök tele vannak szélsőséges iszlamista irodalommal. A hatóságok a Korneuburg városában található börtönben egy propagandakönyvet találtak az intézmény könyvtárában. A belügyminiszter közölte, hogy már legalább harminc ilyen könyvet találtak börtönökben. Az ilyen intézményekben megjelenő könyvekért eddig az Ausztriai Iszlám Vallási Közösség (IGGÖ) felelt. A szervezet szerint a belügyminiszter csak a pánikot akarja kelteni a radikális könyvekről szóló hírekkel.

Franciaország is hasonló problémákkal küzd, többször kritizálták a börtönöket azért, mert a szélsőséges iszlámnak nyújtanak teret. Előző hónapban a Fresnes börtönben derült ki néhány fogvatartottról, hogy terrortámadást akartak végrehajtani a szabadulásuk után, sőt még mobiltelefonokat is becsempésztek, hogy az Iszlám Állammal tudják tartani a kapcsolatot.

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑