Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 12. 29.

Imázsteremtés a konfliktuszónában

2017. 12. 29.

AHED TAMIMI LETT A PALESZTIN ELLENÁLLÁS ÚJ KÉPVISELŐJE

Napok óta egy izraeli börtönben raboskodik Ahed Tamimi, egy palesztin lány, aki egy videofelvétel tanúsága szerint megpofozott egy izraeli katonát. Az eset december 15-én történt, s a felvétel szélsebesen el is terjedt az internetes videómegosztókon. A 16 éves lányt a rendőrség négy nappal később tartóztatta le, majd citálta bíróság elé.

Ma Ahed Tamimi a palesztin szabadságért vívott harc első számú arca, és természetesen a nagyon régóta pontosan ugyanolyan forgatókönyv szerint zajló közel-keleti viszály szokásos válaszintézkedéseit is vállalnia kell.

Az izraeli sajtó ugyanis azonnal megtalálta magának a palesztin lányt, aki állításuk szerint szándékosan provokálta az izraeli katonát, hogy utána a mártír szerepében tetszelegjen. Ehhez pedig minden adottsága megvan Ahed Tamiminek.

Bejárta a világsajtót az azóta felserdült lány ikonikus képe | Fotó: Reuters

Egykor ikonikus fotón szerepelt, még kislányként, amikor felháborodottan ütésre emeli apró öklét, ez a fotó is körbejárta akkoriban a világot. A lány viszont mára felserdült, és dús hajú, kék szemű, gyönyörű lány lett belőle, aki tökéletesen alkalmas az ellenállás arcának.

Követői az orléans-i szüzet emlegetik vele kapcsolatban, a hősies fiatal lányt, aki hazáját védte az angoloktól a százéves háború idején. Követői márpedig szép számmal akadnak, köztük Mahmúd Abbász palesztin elnök is dicsérte a fiatal lány állhatatosságát, aki montírozott képek tömegén szerepel.

Az izraeli sajtó vádjai szerint minden megrendezett a videón, ahogy általában a palesztinok felnagyítják a sérelmeiket, elhallgatják bűneiket és a médiát használják fel vélt igazuk bemutatására.

Ebben természetesen van igazság, hiszen számos, Ahed Tamimihez hasonló lány vesz részt az izraeli megszállás elleni tüntetéseken, s nem véletlen, hogy épp a híres kislányból szépséges nagylánnyá serdült tinédzser arca kerül a fotókra, ahogy az se volt meglepő, hogy a brit Rachel Corrie, akit egy izraeli buldózer tiport halálra, hasonlóan popkulturális ikonná vált önfeláldozását követően.

Ezt az imázsteremtést azonban egyáltalán nem a palesztinok találták ki, és nemcsak ők alkalmazzák, hanem az egész világon az összes konfliktuszónában dolgoznak olyanok, akik a politikai üzeneteket érthető formába öntik, a média számára fogyaszthatóvá alakítják.

Egyetlen politikai nyilatkozat se lesz olyan hatású, mint egy szőke kislányról készített kép, aki palesztin Dávidként szembeszáll az izraeli Góliáttal. Ezt persze az izraeliek is tudják, épp azért, mert ők igazán mesterei ennek a műfajnak.

A hadseregek általában nem békét és bizalmat sugároznak, a katonákról készített felvételek nyugtalanító hatásúak, erőszakosak, így csak akkor szeretik használni az országok, ha saját erejüket kell bemutatni. Izraelben viszont a hadsereg az élet velejárója, az egész társadalom katonáskodik, akár konkrétan a seregben, akár tartalékosként, akár kisegítő személyzetként.

Az izraeli katonalányokról készült fotók tömegével lelhetőek fel az interneten, cseppet sem véletlenül, hiszen az izraeliek nagyon figyelnek arra, milyen az Izraeli Véderő (IDF) imázsa. A hivatalos álláspont szerint a világ legerkölcsösebb hadseregéről van szó, tagjai igazságosak és együttérzőek, miközben tökéletesen ki vannak képezve, és nem ülnek fel a provokációknak.

Az Izraeli Véderő a modellnek is beillő csinos katonáit veti be a pozitív társadalmi megítélésért | Fotó: Reuters

No és persze roppant csinosak a seregben szolgáló lányok. E célból születnek a fotók a kiengedett hajú nőkről, akik gépkarabéllyal pózolnak, az összeölelkező bajtársakról vagy a láthatóan profi fotósok által készített képek, amelyeken modellek alakítják a katonalányokat.

Ez persze nem zárja ki, hogy az említett modellek valóban az IDF-ben szolgálnak, hiszen izraeli állampolgárként a kifutók sztárjai is leszolgálják a maguk két évét, s hazafias kötelességként időnként az imázs­teremtésben is részt vesznek.

Mivel anyagi lehetőségek szempontjából az izraeliek és a palesztinok között fényévnyi a különbség, nem is kérdés, hogy ki tud jobb minőségű és kifinomultabban elhelyezett reklámot készíteni saját magáról, saját ügyét hogyan tudja képviselni a nemzetközi sajtóban anélkül, hogy egyértelmű lenne a propagandaszándék.

Az idei év egyik legnagyobb filmsikere, a Wonder Woman főhősét az izraeli Gal Gadot alakította, aki számos interjúban mesélt saját tapasztalatairól a hadseregben, s hitet tett hazája politikája mellett. A színésznő származása miatt a bugyuta szuperhősfilmet számos iszlám országban nem is mutatták be.

Magyar Idők – Sitkei Levente

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑