Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 03. 06.

India és Törökország Trump célkeresztjében

2019. 03. 06.

Újabb országok kerültek az amerikai elnök kereskedelempolitikájának célkeresztjébe. Donald Trump azt tervezi, hogy megszünteti a vámkedvezményeket India és Törökország számára.

Újdelhiben máris azon igyekeznek, hogy minél jelentéktelenebbnek állítsák be Washington szándékait, Narendra Modi kormányfő ellenzéke azonban kihasználhatja a helyzetet a közelgő választás előtt.

„A teljes vámkedvezményünk 190 millió dollár volt, a külkereskedelmünk pedig 5,6 milliárd dollár, tehát abszolút értékben és százalékban kifejezve is minimális és visszafogott összegről van szó” – mondta Anup Wadhawan indiai kereskedelmi államtitkár.

Törökországgal kapcsolatban Trump elnök azt mondta, hogy a fejlettségi szintje alapján az országban nem szabadna szerepelnie a kedvezményezett országok között.

Twitter-bejegyzésében Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszter azt írta, hogy a kedvezményes vámrendszer 2018 első tizenegy hónapjában majdnem 21 milliárd dollárnyi amerikai importra és 1,7 milliárd dollárnyi török exportra terjedt ki. A miniszter szerint sajnálatos, hogy így nem érik el a 75 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat, de továbbra is a növekedésre törekszenek.

Eközben Trump Kínával szemben már engedékenyebb: múlt héten ígérete ellenére nem vetett ki 25 százalékos pótvámot további kínai termékekre.

Euronews

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑