Cadmus fordítás Cadmus
India

2019. 02. 16.

India megfenyegette Pakisztánt a kasmíri támadás miatt

2019. 02. 16.

Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken figyelmeztette Pakisztánt, hogy kemény válaszra számíthat a Kasmír indiai részén történt robbantásos merénylet miatt, mert kormánya Pakisztánt tartja felelősnek a történtekért. Az incidens tovább fokozhatja a feszültséget a nukleáris fegyverekkel is rendelkező országok között.

Az India és Pakisztán közötti vitatott hovatartozású terület legnagyobb városa, Szrinagar peremén végrehajtott robbantásos merénylet egy félkatonai gépkocsioszlopot ért. A merényletben több mint 40 ember halt, illetve mintegy kéttucatnyian megsebesültek.

“Megfelelő választ fogunk adni rá, nem engedjük szomszédunknak, hogy destabilizáljon bennünket” – mondta Narendra Modi indiai kormányfő azután, hogy tanácskozott nemzetbiztonsági tanácsadóival.

A merénylet híre jelentős társadalmi visszhangot váltott ki Indiában, a közösségi médiában sokan megtorlást követelnek.

A csütörtöki öngyilkos merénylet elkövetőjeként a Mohamed hadserege (Dzsais-e-Mohamed) nevű, pakisztáni székhelyű katonai csoport jelentkezett. Az indiai kormány állítása szerint kétségbevonhatatlan
bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy Pakisztánnak köze volt a támadáshoz.

A pakisztáni külügyi tárca csütörtöki közleményében visszautasította, hogy az országnak köze lenne a kasmíri támadáshoz, amely súlyos aggodalomra ad okot. Egy pénteken kiadott közlemény hozzáteszi: “határozottan elítéljük az indiai kormány és média egyes elemei által terjesztett állításokat, melyek nyomozás nélkül hozzák kapcsolatba Pakisztánt a támadással”.

India minden lehetséges diplomáciai lépést meg fog tenni annak érdekében, hogy biztosítsa Pakisztán teljes elszigetelését – mondta el az indiai kormány egy minisztere, Arun Dzsaitlei. India első lépésként megvonta a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban a legnagyobb kedvezmény elvét Pakisztántól, ami megnehezíti a két ország közötti kereskedelmet. A két ország kereskedelmi forgalma éves szinten azonban alig 2 milliárd dollár, emellett Modi kiélezett küzdelem elé néz a közelgő választáson, így valószínűleg ennél keményebb válaszra lehet számítani.

India és Pakisztán egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét, az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak lázadók. Az ezredforduló és 2005 között olyan sok pokolgépes támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni Kasmírban szolgáló katonái számára.

Kasmír területén a legutóbbi jelentősebb támadást 2016-ban hajtották végre, amikor fegyveresek egy indiai katonai bázist ostromoltak meg. Az incidensben 20 katona halt meg.

A kasmíri lakosság zöme egyébként egyetért a felkelők követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével.

India és Pakisztán függetlenné válásuk óta több háborút is vívott Kasmír megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni.

Origo.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑