Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 01. 17.

Indiában megemelkedtek a keresztények elleni támadások a karácsonyi időszakban

2018. 01. 17.

 

A keresztény közösség Indiában több mint 23 vallási indítékkal elkövetett támadást szenvedett el a karácsonyi időszakban, ami félelmet keltett a hívek között és fájdalommal töltötte el őket – adja hírül a Fides missziós hírügynökség.

A legsúlyosabb esetekre Rajasthanban került sor, ahol 20 hindu nacionalista megzavarta a hatóságilag engedélyezett karácsonyi szertartást, megfenyegetve a híveket. Madhya Pradesh államban egy másik esetben 30 katolikust támadtak meg, akik karácsonyi himnuszokat énekeltek. A történtek kapcsán Baselios Cleemis bíboros, az indiai püspöki konferencia elnöke kijelentette: „Megfogyatkozóban van az indiai keresztények bizalma a kormányban.”

A keresztények az Alkotmány tiszteletben tartását kérik, amely biztosítja a vallásszabadságot. A hindu szélsőségesek akciói megsokszorozódtak az utóbbi hónapokban. Az indiai keresztények számára ez volt a legtöbb erőszakcselekmény közepette megélt karácsonyi időszak az utóbbi években.

Hindu nemzeti kampány a keresztény hitre tért dalitok visszatérítésére

Ugyanakkor a Hindu Világtanács, az egyik legnagyobb hindu nacionalista csoport intenzív kampányt indított „Hazatérés” címmel, amelynek célja, hogy erővel visszatérítse a hinduizmusba a keresztény dalitokat, vagyis a kaszton kívülieket, a társadalom legszegényebb és legkirekesztettebb csoportját. Álláspontjuk szerint megnövekedett az erőszakos térítések aránya Indiában, amelyet elsősorban a keresztények végeznek. A kelet-indiai Orissában nemrégiben megtartott konferencián a Hindu Világtanács elítélte a hinduk széles körben elterjedt erőszakos, becsapás és megfélemlítés által véghez vitt áttérítését.

Erősödik a dzsihadista veszély

A Világtanács szerint a keresztény misszionáriusok és a muzulmán szervezetek külföldről pénzt küldenek Indiába és különböző eszközökkel magukhoz vonzzák vagy kényszerítik a hindukat, különösképpen a dalitokat és a törzsi csoportokat, hogy térjenek át. Ezáltal veszélybe sodorják a hinduk létét. A nacionalista hindu csoport továbbá hangsúlyozza, hogy a muzulmán lakosság gyorsabb arányban nő, mint a hindu. Véleményük szerint 2050-ben India ad otthont majd a világ legnagyobb muzulmán lakosságának. Felhívják a figyelmet a dzsihadista veszélyre, akiknek száma növekedőben van Bengala és Kerala államban a hatalmon levő pártok által folytatott politikának köszönhetően.

Támadás alatt az indiai társadalom pluralizmusa

Megfigyelők és értelmiségiek cáfolják a hindu radikális csoportok vádjait, amelyeket csak kifogásoknak tartanak arra, hogy megtámadják a keresztényeket és muzulmánokat Indiában. „A karácsonyi szertartásokon és énekeken túl valójában az indiai társadalom pluralitása forog kockán” – nyilatkozta Ram Puniyani emberi jogi aktivista a Fides missziós hírügynökségnek. „A hindu szélsőséges csoportok megközelítése ellen határozottan fel kell lépni a demokratikus alapelvek segítségével” – fogalmaz John Dayal katolikus író és aktivista a Fides hírügynökségnek.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑