Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2018. 01. 18.

Indiai segítséggel épül az iráni vasút

2018. 01. 18.

Irán és India kétmilliárd dollár értékű vasútépítési együttműködési megállapodást írt alá Újdelhiben. A dokumentumot Abbasz Ahundi iráni közút- és városfejlesztési miniszter, valamint indiai kollégája, Nitin Gadkari jelenlétében szignálták.

A megállapodás egy 600 millió dollár értékű szándéknyilatkozatot is tartalmaz, amelynek értelmében Irán kötelezi magát indiai mozdonyok és tehervagonok vásárlására. Ahundi szerint India kész finanszírozni a beszerzést – írja a Financial Tribune című iráni gazdasági hírportál.

– A projekt három év alatt valósul meg, s a mozdonyok egy részét Iránban fogják gyártani. – Együttműködésünk Indiával garancia arra, hogy a legfrissebb vasútipari és technológiai fejlesztésekhez jutunk hozzá – mondta az iráni miniszter.

A VILÁGTENGEREKRE JUTNAK AFGANISZTÁN NYERSANYAGAI A DÉLI FOLYOSÓN KERESZTÜL

A mozdonyokat és tehervagonokat a Csabahar–Záhedán vasútvonalon állítják majd munkába, s ettől a csabahari kikötő forgalmának fellendülését várják, összhangban India elképzelésével, amely szerint indiai árukat juttatnának el Közép-Ázsiába, végső soron pedig Európába a kikötőn keresztül.

A kikötő is indiai segítséggel bővül, a fejlesztés első fázisát Hassan Rouhani iráni államfő adta át decemberben. A bővítéssel a kikötő kapacitása évi 8,5 millió tonnára háromszorozódott, s képessé vált 100 és 120 ezer tonnás konténerhajók fogadására is. Csabahar Irán egyetlen óceáni kikötője.

A kétmilliárd dollár ügyletből egymilliárd jut az említett vasútvonal fejlesztésére. Ennek keretében India 500 kilométer hosszú vasútvonalat épít a kikötőtől az afgán határ közelében lévő Záhedánig a Szisztán és Beludzsisztán tartomány fővárosáig húzódó 1380 kilométerből. Innen a vasút majd az afganisztáni Zarandzsig visz tovább.

Az afgán áru így Csabahar kikötőjén át juthat Indiába és viszont. India az első gabonaszállítmányt tavaly októberben juttatta el Afganisztánba Csabaharon keresztül. Az útvonalat az indiai külügyminisztérium megbízható és robusztus alternatív kapcsolatnak tartja Afganisztán felé.

Teherán, Újdelhi és Kabul még 2016 májusában írt alá háromoldalú megállapodást Csabahar fejlesztéséről, amikor Narendra Modi indiai miniszterelnök és Asraf Ghani afgán államfő Iránba látogatott. Az ügylet részeként telket biztosítanak Csabahar város különleges gazdasági övezetében indiai petrolkémiai, gázipari és műtrágyagyártó cégeknek.

Az iráni közút- és városfejlesztési minisztérium kiemelkedő fejlesztési területnek minősítette a vasútépítést, mivel ezáltal is csökkenteni akarja a közutak terheltségét és a környezetszennyezést.

Amellett, hogy bővíteni akarja vasúthálózatát és hatékonyabbá akarja tenni bel- és külföldi kapcsolatait, Teherán elavult vagonparkját is meg kívánja újítani.

A francia Alstom máris aláírt iráni cégekkel egy megállapodást ezer földalatti vasúti vagon gyártásáról három év alatt. De a dél-koreaiak és az oroszok is beszálltak az iráni vasútfejlesztési projektekbe.

Magyar Idők – Mártonffy Attila

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑