Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 08. 07.

Irak felfüggeszti a közvetlen légi összeköttetést Fehéroroszországgal

2021. 08. 07.

Irak átmenetileg felfüggeszti a fehéroroszországi légi járatokat – közölte pénteken a bagdadi kormány.

A lépés válasz arra, hogy az Európai Unió azzal vádolta a fehérorosz kormányt, hogy Minszk ösztönzi az illegális bevándorlók – zömmel irakiak – beáramlását a Fehéroroszországgal szomszédos egyik EU-tagállamba, Litvániába.

A minszki kormány így reagált a vele szemben az emberi jogok súlyos megsértése miatt bevezetett EU-büntetőintézkedésekre.

A litván határőrség idén az első hét hónapban több mint 4 ezer illegális bevándorlót tartóztatott föl Fehéroroszország irányából. Tavaly egész évben 81 főt.

Fuad Huszein iraki külügyminiszter pénteken közölte: a légi járatok átmeneti felfüggesztésével szeretnék “megvédeni az iraki állampolgárokat attól, hogy embercsempész hálózatok áldozatául essenek”. Az iraki diplomácia vezetője előzőleg telefonon beszélt Josep Borrell-lel, az EU külügyi főképviselőjével, valamint a litván és a lett külügyminiszterrel.

Az iraki állami légitársaság közlése szerint a járatok felfüggesztése egyelőre egy hétig lesz érvényben.

A litván-fehérorosz határon kialakult helyzet súlyos fenyegetést jelent az EU biztonságára; a 27-ek az illegális bevándorlás államilag szponzorált, fegyverként való felhasználásának áldozatai – közölte az EU e félévi soros, szlovén elnöksége.

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑