Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 12. 05.

Irak felszólította Ankarát, hogy katonái vonuljanak ki az országból

2015. 12. 05.

Irak felszólította Ankarát, hogy azonnal vonja ki katonáit és harci egységeit, beleértve a tüzérséget és tankokat, amelyeket Bagdad engedélye nélkül az országba küldött.

„Megerősíthetjük azt a hírt, miszerint Ankara illegálisan vonult be az ország északi részére számos tankkal és tüzérségi egységgel egy teljes hadsereggel” – mondták az iraki hatóságok.

Törökország Anatolia News nevű médiája szerint a török katonák azért vannak ott, hogy kiképezzék az iraki katonákat, azonban Bagdad ezt nem kérvényezte és nem is engedélyezte.

A katonai megmozdulás szigorúan sérti Irak szuverenitását, fogalmazta meg egy iraki hatósági tisztviselő. A területen az iraki kurdok peshmerga katonái vannak kihelyezve, ezért felmerül a kérdés: Törökország milyen célból lépett engedély nélkül iraki területre.

Az Isis Irak északi és nyugati területének nagy részeit tartja uralma alatt tavaly óta, északon a peshmerga erők a leghatékonyabbak az ISIS terroristái ellen, és a török média szerint a több mint 150 katona 20 tankkal a hátuk mögött vonult be Irakba, állítólag azért, hogy az ISIS elleni háborúhoz csatlakozzon.

Irak azonnali hatállyal való kivonulásra utasította a török katonákat.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

,
Back to Top ↑