Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 12. 05.

Irak felszólította Ankarát, hogy katonái vonuljanak ki az országból

Irak felszólította Ankarát, hogy azonnal vonja ki katonáit és harci egységeit, beleértve a tüzérséget és tankokat, amelyeket Bagdad engedélye nélkül az országba küldött.

„Megerősíthetjük azt a hírt, miszerint Ankara illegálisan vonult be az ország északi részére számos tankkal és tüzérségi egységgel egy teljes hadsereggel” – mondták az iraki hatóságok.

Törökország Anatolia News nevű médiája szerint a török katonák azért vannak ott, hogy kiképezzék az iraki katonákat, azonban Bagdad ezt nem kérvényezte és nem is engedélyezte.

A katonai megmozdulás szigorúan sérti Irak szuverenitását, fogalmazta meg egy iraki hatósági tisztviselő. A területen az iraki kurdok peshmerga katonái vannak kihelyezve, ezért felmerül a kérdés: Törökország milyen célból lépett engedély nélkül iraki területre.

Az Isis Irak északi és nyugati területének nagy részeit tartja uralma alatt tavaly óta, északon a peshmerga erők a leghatékonyabbak az ISIS terroristái ellen, és a török média szerint a több mint 150 katona 20 tankkal a hátuk mögött vonult be Irakba, állítólag azért, hogy az ISIS elleni háborúhoz csatlakozzon.

Irak azonnali hatállyal való kivonulásra utasította a török katonákat.

Orientalista.hu – L. Gyula

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑