Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 03. 16.

Mária szobrot állítottak vissza egy IV. századi szír katolikus kolostorban (videó)

2017. 03. 16.

Iraki katonák imádkoznak a súlyosan megsérült Mária-szobor lábainál a „This is Christian Iraq” szervezet videóján a moszuli Mar Behnám-kolostorban.

Öt hónapja folyik a harc Moszulért. Az iraki haderő halad nyugatra a városban, egyre több területet visszafoglalva a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezettől.

Múlt héten a This is Christian Iraq szervezet posztolt videót Facebook-oldalán, melyben a Babilónia Brigádhoz tartozó iraki katonák – amennyire lehet – helyére állítják a Szűzanya szobrát. A Babilónia Brigád elnevezésű milícia keresztény katonákból alakult, hogy védelmezzék a lakosságot, és megpróbálják megakadályozni az ISIS előretörését. Katonáik nagy tisztelettel állítják talpra a szobrot, amelyben súlyos károkat okozott az ISIS, majd imádkoznak előtte, és közbenjárását kérik. Végül többen lehajolnak, hogy csókkal érinthessék a Mária-szobor lábát.

Gertrude Bell 1909-ben készült fotója a Mar Behnám-kolostorról

A Szűzanya szobrát a lerombolt Mar Behnám-kolostorban találták Moszul délkeleti részén; a kolostor Szent Behnám asszír herceg és testvére, Sára sírja fölé épült, akiket a hagyomány szerint egy Mar Matta nevű szentéletű szerzetes térített át a kereszténységre, miután a leányt kigyógyította a leprából. A testvéreket saját apjuk ölette meg a keresztény hitre való áttérés feletti dühében; tettét később megbánta és mauzóleumot építtetett gyermekeinek – e fölé épült az első kolostor.

Az ISIS két évvel ezelőtt, 2015 márciusában súlyos pusztításokat okozott a 4. századi szír katolikus kolostor épületében. A szerzeteseket már 2014 nyarán elűzték: azonnali távozásra szólították fel őket, és nem engedték, hogy bármilyen relikviát, kegytárgyat magukkal vigyenek. 2016 decemberében tudtak először újra szentmisét bemutatni a Mar Behnám-kolostorban.

Bár jelentős területeket sikerült visszafoglalni a közelmúltban, nincsenek megnyugtató hírek a Moszulban rekedt polgári lakosságról; bár 50 ezer embernek sikerült elmenekülnie az elmúlt két hétben, több ezren ragadtak az ISIS uralma alatt álló városrészekben.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Catholic News Agency)

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑