Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 01. 27.

Irak: Pénzt vagy gyereket!

2015. 01. 27.

Százezrek menekülnek az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádistái elől, köztük a moszuli Dzsumana és Ádil. John Eibner és Adrian Hartmann a kurd fővárosban, Erbílben találkozott a családdal.

Dzsumana, Ádil és Kadin (álnevek) ellenséges környezetben nőtt föl. Évekig Moszulban éltek, Dzsumana tanárnő, Ádil gyári munkás volt. A férfit már akkor többször megfenyegették, és nagy összegű – körülbelül 2.5 millió forintnak megfelelő iraki dinár – iszlám védelmi pénz (dzsizja) fizetésére kényszerítették.

Amikor az Iszlám Állam (IÁ, akkor még ISIS) 2014. júniusban lerohanta Moszult, úgy tűnt, végre biztonságban lesznek. „Eltávolították az összes checkpointot, és nem bántottak minket – emlékezik vissza Dzsumana az akkori napokra. – Eleinte csak azt mondták magukról, hogy ők forradalmárok, és semmi jelét nem adták annak, hogy iszlámisták lennének.”

Évekig spóroltak – az Iszlám Államnak

De hamarosan minden megváltozott. Az Iszlám Állam terroristái 2014. július 18-án ultimátumot adtak a keresztényeknek: áttérnek vagy védelmi pénzt kell fizetniük – máskülönben számukra csak a kard marad. Erre sokan azonnal elmenekültek. Dzsumana és Ádil először még kivárt, de később úgy döntöttek, hogy összes értéküket egy muzulmán jóbarátjukhoz viszik, akinél majd biztonságban lesznek.

De soha nem jutottak el hozzá. „Útközben egy fekete símaszkot viselő IÁ harcosokkal teli kisteherautó vágott elénk – meséli Ádil. – Amikor meglátták, hogy a feleségem nincs eltakarva, föltartóztattak minket.” Készpénzt követeltek, de Ádil azt mondta, hogy semmi sincs náluk.

A kis Kadin folytatná: „Megragadtak – de már rázkódik a zokogástól –, és ezt üvöltötték: Ha nem adjátok ide a pénzt, jó nekünk ő is!”

Mi mást tehettek volna a szülők? Odaadták összes vagyonukat, amit évek óta kuporgattak, és Kadinnal együtt nincstelenként sürgősen elhagyták Moszult. Amikor a CSI munkatársai találkoztak velük Erbílben, egy iskola tantermében húzták meg magukat. A rajtuk lévő ruhán kívül semmijük sem maradt.

Folyik a gyűjtés

Irakiak százezrei – főleg keresztények, síiták, jazidik és más vallásúak – jutottak hasonló sorsra. Máig nem sikerült hazamenniük, pedig csak békét és védelmet szeretnének.

Orientalista.hu – CSI Magyarország 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑