Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2016. 11. 19.

Irak pusztító fegyvert kér a britektől

2016. 11. 19.

Az iraki kormány szokatlan és kényes kéréssel fordult az Egyesült Királysághoz: azt akarják, hogy a brit hadsereg bocsásson a rendelkezésükre termobárikus bombákat, hogy hatékonyan harcolhassanak az Iszlám Állam alagutakban, bunkerekben és erődítményekben bujkáló katonái ellen.
Jelenleg Észak-Irakban, Moszul térségében harcolnak a kormányerők a terrorszervezet ellen, állításuk szerint csak itt vetnék be ezeket. De a – más néven vákuumbombaként ismert – fegyverek nagyobb pusztítást végeznek, mint a legtöbb hagyományos robbanószer. Használatukat ugyan nem tiltja a nemzetközi jog, de nagyon veszélyes lenne, ha illetéktelen kezekbe kerülne.

A The Guardian úgy tudja, hogy a bagdadi kormány hivatalos kérvényt küldött a brit védelmi minisztériumhoz, hogy bocsássanak a rendelkezésükre ún. termobárikus bombákat. Az Egyesült Királyság hétfőn fogadta az iraki hadsereg képviselőit, de arról tájékoztatták őket, hogy az ő fegyverarzenáljukban nincsenek ilyen fegyverek.

Azonban ez még nem jelenti azt, hogy az Iszlám Állam ellen harcoló kormányerők nem jutnak hozzá a vákuumbombákhoz: kérvényt terjeszthetnek elő a terrorszervezet ellen harcoló 67 országot tömörítő koalíció elé. Az irakiak várhatóan beadják ezt, ugyanis az elmúlt hetekben a hadseregük megrekedt az észak-iraki Moszul környékén. Az ISIS erői felkészültek az ostromra és az utcai harcra, a városban feltartóztatták a felszabadító erőket.

Éget, rombol, utána megfullaszt

Bár pont az ilyen, főként zárt terekből és szűk búvóhelyekből álló terepre találták ki a vákuumbombát, a több százezer lakosú Moszulban humanitárius katasztrófához vezethet a bevetése. Annyira hatékony, hogy a célobjektumban senki sem marad életben.

A fegyver működési elve lényegében az, hogy egy zárt térbe nagy mennyiségű gyúlékony anyagot juttatnak a töltet első, kisebb robbantásával. Ez az anyag gyorsan szétterjed a levegőben, mintha csak egy dezodorból fújnák szét (ezért nevezik aeroszolbombának is). Bejut a bútorok alá, a csukott, nem hermetikusan záródó ajtók mögé. Amikor a gyújtószerkezet működésbe lép, a befecskendezett anyag azonnal lángra lobban, a hőtágulás pusztító lökéshullámot eredményez. Amikor az égést tápláló oxigén elfogyott, viszont vákuum keletkezik, ez az epicentrum felé szívja a helyiségben lévő összes tereptárgyat. Ha a több ezer fokos hőséget és tüzet, a gyors nyomásváltozást túl is élné egy ember, megfullad az oxigénhiány miatt.

 vakumbomba

A vákuumbomba nem új találmány, a világ hadseregei több évtizede használják. Az Egyesült Államok először a vietnami háborúban vetette be barlangokban és bunkerekben rejtőző vietkong-harcosok ellen. Később az Egyesült Királyság haderejével együtt Afganisztánban használtak a tálibok rejtekhelyeinek elpusztítására. Legutóbb Oroszország és a szír kormányerők vetették be Szíriában. Több esetben olyan civilekkel teli helyszíneken használták, mint Aleppo.

vakumbomba-2

Afganisztáni bevetésre szánt amerikai BLU-118B termobárikus bomba egy marylandi támaszponton 2012. február 2-án Fotó: Karen Burrows

Pont emiatt aggályos, ha az iraki hadsereg is kap termobárikus fegyvereket: az Iszlám Állam elleni háború az elmúlt időszakban utcai harccá változott a legtöbb fronton. Az épített környezetben nem zárható ki, hogy civilekkel teli épületeket robbantanak fel a pusztító eszközzel.

A Vice News tavaly augusztusi tudósítása szerint legalább százan haltak meg Szíriában, amikor az orosz és a szír hadsereg rosszul választott meg egy célpontot, és ilyen fegyvert használt. A bennrekedtek között nem volt túlélő. Nem véletlen, hogy több emberi jogi szervezet is szeretné betiltatni és egy listára tenni a vegyi fegyverekkel.

Végre pusztító fegyverek kerülhetnek Irakba

A jelentések szerint Moszul környékén az iraki hadsereg már bevetette orosz gyártmányú TOS-1A nehéz rakéta-sorozatvetőit. Ezek a lövegek alkalmasak a termobárikus töltetek kilövésére. Jelenlétük azt vetíti előre, hogy ilyen lövedékeket is bevetnek majd, ha szert tesznek termobárikus töltetekre.

Egyelőre még csak 50-60 ezer főre becsülik azoknak a civileknek a számát, akik elmenekültek Moszulból és elővárosaiból. Úgy sejtik, hogy még közel 500 ezer ember maradhatott a térségben, ami valószínűsíti, hogy szinte lehetetlen biztonságos körülmények között bevetni a vákuumbombákat.

Magyar Nemzet Online – Szabó Dániel

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑