Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2024. 02. 08.

Irak szerint az amerikai hadsereg bizonytalansági tényezővé vált

2024. 02. 08.

Elítélte Irak csütörtökön az előző nap Bagdadban végrehajtott amerikai dróncsapást, és azt kifogásolta, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció egyre inkább bizonytalansági tényezővé válik.

A szerda esti támadásban az egyik legerősebb, Iránhoz köthető iraki síita milícia, a Katáib Hezbollah egyik parancsnokát, Abu Bakr asz-Szádit és két tagját ölték meg.

“Ennek a fejleménynek a hatására a bagdadi kormánynak most már tényleg le kell állítania ennek a koalíciónak a küldetését, amely bizonytalanságot idéz elő, és félő, hogy válságok körforgásába taszítja Irakot” – mondta Jahja Raszúl, az iraki hadsereg szóvivője.

Felidézte, hogy a szerda esti dróncsapást egy lakónegyed kellős közepén hajtották végre, ami azt mutatja, hogy “nem voltak tekintettel a civil lakosok életére és a nemzetközi jog rendelkezéseire”.

Hozzátette: különösen aggasztó, hogy a koalíció rendszeresen eltér azoktól az indokoktól és céloktól, amelyek miatt eredetileg jelen van a térségben.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció azt követően jött létre, hogy 2014-ben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nagy területeket vont az ellenőrzése alá Irakban és Szíriában. Az Iszlám Állam legyőzése után Irak és az Egyesült Államok 2021-ben abban állapodott meg, hogy a koalíció nem harci feladatokat ellátva tevékenykedik tovább.

Januárban Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök azt mondta, hamarosan egyeztetéseket kezdenek arról, hogy milyen ütemben zárják le a koalíció megbízatását Irakban.

Az utóbbi hetekben az amerikai hadsereg több csapást is végrehajtott szíriai és iraki célpontok ellen válaszul az Iránhoz köthető fegyveres csoportok támadásaira. Január 28-án három amerikai katona meghalt a Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében történt támadásban, amelynek elkövetőjeként az Irán-barát Iraki Iszlám Ellenállás nevű síita milíciaszövetség jelentkezett.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑