Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 11. 01.

Irak: Újra szólnak a harangok Bartellában (videó)

2016. 11. 01.

 Több mint két év óta először kondultak meg a harangok Bartellában, Irak északi részén. A helyi templom, ha sérülten is, de áll – ami nem mondható el a körülötte lévő épületek mindegyikéről. A keresztény városkát egy hete szabadították fel az Iszlám Állam alól az iraki csapatok és szövetségeseik.

Bartella immár a Moszulért indított offenzíva frontvonala mögött fekszik. A kegyetlen harcok azonban nyomot hagytak rajta. Az iszlamista fegyvereseket kiűzték, de pusztítás maradt utánuk.

A Mart Smuni templom falai is megszenesedtek, az imakönyvek cafatokban hevernek a padlón, az elektromos orgonából is csak a klaviatúra maradt – írják a helyszínen járt tudósítók. Az udvaron megrongálták a reverendás pap szobrát, a falakon a dzsihádharcosok falfirkái arról, mit is gondolnak ők a kereszténységről: “Allah a kereszt fölött áll”.

Az iraki hadsereg páncélozott járművei dübörögnek most a keskeny utcákon, ajtajukon annak az elitegységnek a jelvényével, amelyik visszafoglalta az iszlamistáktól a várost. Üzemanyagot és más utánpótlást visznek a Moszul ellen indult csapatoknak, kerekeik hatalmas port vernek, a napsugarak alig jutnak át rajta. Bartella fölött drónok és harci gépek röpködnek, a levegőből támogatják a szárazföldi offenzívát az Iszlám Állam iraki kulcsvárosa ellen.

Bartella annak a maroknyi településnek az egyike, melyben a keresztények és a sabakok voltak többségben – az utóbbiak egy kurd vallási kisebbség tagjai. 2014. augusztus 7-ig több, mint 10 ezren lakták. Aznap rohanták le az iszlamisták a városkát, akkor kezdődött a lakók menekülése.

Kép forrása: mobil.twitter.com

“Az élet könnyű volt itt, békésen megvoltunk egymással” – meséli Maath Hadzsi Abbasz. A 28 éves ügyvéd a sabak közösség tagja. Megrázza a pusztulás képe, de szemmel láthatóan boldog, hogy újra szülőhelye utcáin járhat. Amikor meghallotta, hogy Bartella felszabadult, egyből északnak indult Bagdadból. “Ez a házunk. Hál’Istennek, áll még” – mondja megkönnyebbülten.

De az még korai, hogy a végleges visszatérést fontolgassa. A hadsereg még csak most nyilvánította ISIS-mentesnek a települést, és az ilyen bejelentések háborúban gyakran elhamarkodottak – a frontvonalak gyorsan változhatnak. Több ütközet is volt Bartellában, és az iszlamista orvlövészek még mindig aktívak a környékén – meséli egy iraki katona, aki sebesült lábbal ücsörög az út szélén. Humweek jönnek, és kitesznek mellé még egy sebesült katonát, most hozták egyenesen a frontról.

Az Iszlám Állam több mint kétéves ottani uralma alatt kiterjedt alagútrendszert ásott a városban, ezt arra használták, hogy meglepjék az előretörő iraki erőket. Kezdetleges robbanószerkezetek és aknák ezreit rejtették el az épületekben és a földben. A Bartellába vezető úton hatalmas, robbanás ütötte kráterek, sok szerkezetet találtak és ástak ki az út mentén is.  Máshol piros zászlók figyelmeztetnek a taposóaknákra.

Mindezek ellenére Maath szeretne minél hamarabb hazatérni. Amilyen hamar csak lehet. “Ha az iraki hadsereg hagyná, már most maradnék. Még így is, hogy a harcok ilyen közel folynak”. De hiába látta, hogy a házuk szinte érintetlen, mégsem mer belépni az ajtón. Aknától tart. Egyébként a normális élet feltételei sem adottak még: nincs áram, bolt, biztonság.

“Ugyanez a helyzet a környező falvakban. Ha az emberek visszajönnek, csak rövid ideig maradnak. Megnézik, mijük maradt, aztán már mennek is”. Ezt az 50 éves Mahmud Abbasz Mahmud mondja, aki szintén most merészkedett vissza a feleségével és a fiaival. Kisteherautóra pakolták, amit a holmijukból megtaláltak, matracok, piszkos takarók, edények, régi mikró tornyosulnak a járművön. A száz csirkének, melyeket az asszony nevelt, persze semmi nyoma.

Mahmud mobilt vesz elő, mutogatja a most kattintott képeket a házról. Nekik nem volt akkora szerencséjük, mint a fiatal ügyvédnek. Az egész hátsó fal leomlott, az egykori otthon ma lakhatatlan. Mahmud családjának és még jó néhány családnak, melyeket 2014 nyarán kitéptek innét, nem lesz könnyű a hazatérés Bartellába. Még akkor sem, ha az utolsó aknát is eltávolították és az utolsó orvlövész is elhagyta a várost.

Globoport

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑