Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2024. 01. 25.

Iraki ellenállás: amerikai és izraeli célpontokat támadtunk meg (videó)

2024. 01. 25.

Az Iraki Iszlám Ellenállás (IRI), az Irán által támogatott fegyveres csoportok ernyőcsoportja, megtámadta az Egyesült Államok erőit befogadó három támaszpontot Irakban és Szíriában, valamint Izrael egyik kulcsfontosságú kikötőjét válaszul a palesztin Gázai övezetben zajló háborúra.

A csoport január 24-én kiadott közleményében közölte, hogy rakétákat és drónokat indított két iraki bázison, az al-Aszad légibázison a nyugati al-Anbar tartományban és az Erbil nemzetközi repülőtéren, Kurdisztán északi autonóm régiójában. mint egy szíriai bázison, a keleti Deir Ezzor tartományban található Conoco gázüzemben.

A csoport videofelvételeket is közzétett, amelyek egy iráni gyártmányú Shahed-101-es öngyilkos drón fellövést mutatják be az al-Aszad légibázison.

Iraki biztonsági tisztviselők szerint öt amerikai katona könnyebben megsebesült az al-Aszad légitámaszpont elleni támadásban. Az iraki sajtó is megerősítette, hogy az Erbil nemzetközi repülőteret eltalálták. Ezenkívül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja közölte, hogy több rakéta is becsapódott a Conoco bázisra.

Január 25-én az IRI második közleményében jelentette be, hogy drónokkal megtámadta Ashdod dél-izraeli kikötőjét. a csoport videófelvételt tett közzé, amelyen egy azonosítatlan drón kilövéséről volt látható.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint két Libanon felől érkező öngyilkos drón az ország északi részén nyílt területekre csapott be. Az azonban még mindig nem világos, hogy ezek az IRI által indított drónok voltak-e, vagy a libanoni Hezbollah egy másik támadása.

A közelmúltbeli támadásokat a palesztinok ellen Gázában elkövetett közelmúltbeli izraeli „bűnökre” válaszul hajtották végre – állapította meg közleményében az IRI.

Érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága január 24-én csapást mért az Irán által támogatott Kataib Hezbollah által használt három létesítmény ellen, amely állítólag az IRI kulcsfrakciója. A csapások során egy iraki harcos meghalt, két másik pedig megsebesült.

Az Egyesült Államok védelmi tisztviselői szerint október 17-e óta – tíz nappal a gázai izraeli háború kitörése után – legalább 151-szer érte támadás az iraki és szíriai amerikai erőket. A legtöbb támadásért az IRI vállalta a felelősséget.

A csoport több támadást is hajtott végre Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt célpontokra az ország északi és déli felőli részéből, valamint a partjainál.

Orientalista.hu Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑