Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 08. 26.

Iraki források szerint izraeli repülőgépek állomásoznak az Ain Al-Asad légibázison

2019. 08. 26.

Iraki katonai források szerint izraeli repülőgépek is állomásoznak az amerikaiak által használt Ain Al-Asad légibázison, mégpedig azért, hogy csapást mérhessenek az iraki önkéntes erők, a Hashd Al-Shaabi állásaira.

Katonai forrásokra hivatkozva elsőként az Al-Mayadeen csatorna tett említést arról, hogy Irakban, az amerikai erők által használt légibázison izraeli repülőgépek is állomásoznak és innen kémkednek az iraki erők állásaival kapcsolatban. És ha kell innen mérnek csapást rájuk.

Az iraki parlament biztonsági és védelmi bizottságának egyik tagja, Karim Alivi elmondta, hogy több bizonyíték is arra utal, hogy az iraki Amerli és Saqaq bázisok elleni támadásokat is izraeli repülőgépek hajtották végre. Arról is említést tett, hogy jelenleg az izraeliek minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy támadják a Hashd Al-Shaabi állásait és megpróbálják meggyilkolni annak vezetőit.

Ezekben a támadásokban azonban bizonyos mértékben az Egyesült Államok is részt vesz, hiszen Washington ellenőrzi az iraki légteret és az ő engedélyük nélkül egyetlen külföldi vadászgép se repülhetnek be oda. Csütörtökön egy sajtótájékoztatón a Hashd Al-Shaabi parancsnok helyettese kijelentette, hogy az utóbbi időben iraki célpontok elleni támadásokért az amerikaiakat terhel minden felelősség.

Abu Mahdi Al-Mohandis a sajtótájékoztatón már említést tett arról, hogy izraeli pilóta nélküli repülőgépek már jelen vannak Irakban, hiszen az amerikaiak Azerbajdzsánon keresztül négy darab izraeli drónt már bejuttattak Irakba.

Ezeket a drónokat pedig már használták is egy augusztus 12-én történt támadás során, mellyel kapcsolatban Sayf Al-Badr, az iraki egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy annak egy halálos áldozata és 29 sebesültje volt. A támadást ráadásul egy olyan lőszerraktár ellen követték el, mely az iraki szövetségi rendőrség bázisán volt Owerij közelében. A robbanásokat követő repesz hatás során civilek házai is megsérültek.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter januári Irakban tett látogatása során már utalást tett arra, hogy az izraeli rezsim csapásokat fontolgat a Hashd Al-Shaabi ellen, és azok ellen az iraki önvédelmi erők ellen, melyek részt vettek az Iszlám Állam elleni harcokban 2017 folyamán. Ezen azonban nem is kell csodálkozni, hiszen az Egyesült Államok és Izrael a szíriai és az iraki konfliktusokban az Iszálm Államot és más terrorista csoportokat támogatott.

A Hashd Al-Shaabi vezetősége azonban kijelentette, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha az Egyesült Államok vagy az izraeli rezsim gépei legközelebb is támadást hajtanak végre ellenük.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Fars News)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑