Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 09. 14.

Iraki-iráni együttműködés a terroristák ellen

2015. 09. 14.

Ali Shamkhani, az Iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács (SNSC) vezetője szerint Bagdad számára az első számú prioritást a Daesh takfiri terroristák elleni harc jelenti Irakban, számolt be a Press TV.

Szombaton Shamkhani az iraki parlament elnökével, Salim Al-Jabouri-val az iráni fővárosban, Teheránban tartott találkozóján kifejtette, hogy nagy valószínűséggel egyesek arra törekednek, hogy fenntartsák a terroristák jelenlétét azért, hogy bizonytalanságban tartsák a régiót.

Irak végül győzni fog a terrorizmus elleni harcban és helyreállítja pozícióját a régióban, jelentette ki Shamkhani.

Az iráni tisztviselő hozzátette, hogy az etnikai és vallási sokszínűség, valamint a véleménykülönbség a politikai és társadalmi kérdések tekintetében, az igazi demokrácia megnyilvánulása Irakban.l

”Az Irak által tett erőfeszítésekkel szembeszállva az ellenség vallási szélsőségeseket és a Baath rendszer megmaradt tagjait használja fel arra, hogy politikai és vallási törést érjen el, mindez pedig éberséget követel az ország politikai vezetőitől,” mondta Shamkhani.

Az iraki parlament elnöke a maga részéről méltatta az Irán által nyújtott folyamatos támogatást hazájának, valamint a kétoldalú kapcsolatok további bővítését szorgalmazta.

Jabouri szerint Irán kulcsfontosságú szerepet tölt be a régióban a biztonság és a stabilitás megteremtésében, hozzátéve, hogy a Bagdad a térség stabilitásának megerősítésére törekszik, valamint a nemzeti gazdasági fejlődés növekedésének biztosítására a Teheránnal folytatott együttműködés bővítésével.

Irak északi és nyugati részeit borzalmas erőszak sújtja amióta a Daesh takfiri terroristák 2014 júniusában támadásokat indítottak. A fegyveresek kegyetlen bűncselekményeket követnek el Irakban valamennyi etnikai és vallási közösség, köztük síiták, szunniták, kurdok, keresztények és mások ellen.

Kommentálva a menekültválság során felmerült aktuális kérdéseket, az iráni tisztviselő okolta a Nyugatot, amiért hiányzik részéről a céltudatosság az európai országokat megcélzó menekültválság kirobbantásáért felelős Daesh takfiri terroristák tekintetében.

Az elmúlt hónapokban Európának hatalmas menekültáradattal kell szembenéznie. A menekültek elsősorban a konfliktus sújtotta országokból, mint Szíriából, Irakból, Afganisztánból érkeznek.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet pénteken közölte, hogy több mint 432.000 menekült kelt át a Földközi-tengeren idén, hogy Európa jussanak, és közel 2750 fő vesztette életét, vagy tűnt el útközben.

Orientalista.hu – (Press Tv , persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑