Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2024. 01. 18.

Iraki kormányfő: nincs szükség többé az amerikai vezetésű terrorellenes műveletre

2024. 01. 18.

Nincs szükség többé az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megfékezésére létrehozott, amerikai vezetésű terrorellenes koalíció tevékenységére Irakban – jelentette ki csütörtökön Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórumon.

“Az Iszlám Állam többé nem jelent fenyegetést Irakban” – húzta alá Szudáni, hozzátéve, hogy hazája biztonsági erőit időközben jól kiképezték.
Mint mondta, a bagdadi kormány párbeszédet kezd egy terv kidolgozására, hogy a koalíció tevékenységét lezárhassák.

“Ez egy nyilvános és hivatalos követelés, és komolyan gondoljuk” – hangoztatta Szudáni. Kijelentette, hogy a művelet végére az építő jellegű bilaterális kapcsolatok megőrzése végett van szükség Irak és a koalícióhoz tartozó országok között.

Szudáni a nemrég Irak területén végrehajtott amerikai csapásokra hivatkozva hangsúlyozta, hogy a párbeszédet ezen események hatására kezdeményezték. Az amerikai haderő az utóbbi hetekben újra reagált Irán-barát milíciák támadásaira, amelyek a gázai övezeti háború tavaly októberi kirobbanásával csak fokozódtak. Az amerikai csapások során két hete megölték az egyik ilyen befolyásos fegyveres csoport  parancsnokát is Bagdadban. Az iraki hadsereg terrorizmusnak nevezte és élesen bírálta az amerikai akciót.

Irakban többen ismét követelik, hogy vonják ki a közel-keleti ország területén maradt mintegy 2500 fős amerikai kontingenst. Az amerikai védelmi tárca szóvivője a múlt héten közölte, hogy nincs tudomása csapatkivonásra vonatkozó újabb megállapodásokról, de erre vonatkozó iraki nyilatkozatokról sem.

Az amerikai illetékes úgy fogalmazott, hogy csapataik a bagdadi kormány meghívása alapján állomásoznak Irakban.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑