Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 04. 04.

Iraki pátriárka: Krisztus arra bátorít minket, hogy maradjunk a földünkön

2016. 04. 04.

A meghalt és feltámadt Krisztus a remény jele. Bátorítás, hogy maradjunk egységesek itt, a földünkön, ahol a keresztényeknek továbbra is a világosság és a remény példáját kell adniuk, hűen az iraki családhoz. – közölte a Vatikáni Rádió magyar nyelvű oldala.

 Ezt írta Louis Raphael Sako káld pátriárka, az iraki püspöki konferencia elnöke húsvéti üzenetében, amelyet a nagyheti szertartások kezdetekor tettek közzé.

Sako pátriárka a remény jeleit látja

Nemzetünk ma is megosztott még; szomorú, fájdalmas és frusztráló képet mutat. Mindazonáltal megcsillan a remény, és ezért meg kell óvni a nemzetet a további meg nem értéstől, konfliktusoktól és harcoktól, az újabb halottaktól és kitelepítésektől, a további pusztítástól, stressztől, aggodalomtól és félelemtől. Az iraki pátriárka arra kéri a keresztényeket, muzulmánokat, jazidokat és szabeusokat, hogy maradjanak egységesek, és komolyan folytassanak párbeszédet egymással, nyíltan és tisztességesen a valódi nemzeti megbékélés céljából. Mutassuk meg mindenkinek, hogy képesek vagyunk megnyílni a másik előtt, hogy képesek vagyunk együtt élni a különbözőségek ellenére a nemzet és önmagunk megmentése érdekében. A politika nem érdekek játszmája, sokkal inkább felelősség, intellektus, döntések – olykor bátor döntések meghozatala a reformokért, amelyeket az iraki nép már túl régóta óhajt.

Ne hagyják el szülőföldjüket

A pátriárka arra buzdítja a keresztényeket, hogy legyenek bölcsek és türelmesek, őrizzék meg az egységet szülőföldjükön, ahol immár 1400 éve élnek együtt a muzulmánokkal egy páratlan civilizációt építve. Ne zavarodjanak össze, ne hagyják, hogy más emberek, társadalmak és nemzetek hasznot húzzanak félelmeikből és végül az iraki keresztény családok szétszóródjanak a világ számos pontján.

A keresztények legyenek a világosság és a remény példái

Sako pátriárka arra szólítja a keresztényeket, hogy legyenek emberségesek, hazafiak éppúgy, ahogy Krisztus kéri tőlük: elfogulatlanok, szeretetteljesek, jelenlévők és aktívak, a világosság és a remény példái, hűek Irakhoz, az otthonukhoz, iraki testvéreikhez, a családjukhoz. Ha sikerül mindenkivel kommunikálniuk, beilleszkednek és együttműködnek egy jobb jövőért, akkor a keresztények jelenlétét nem fenyegeti veszély – írja még húsvéti üzenetében az iraki káld pátriárka.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑