Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 09. 28.

Irán a nukleáris fegyverek elleni törekvések élharcosa

2016. 09. 28.

A világ mélyen aggódik a nukleáris országok fegyverraktáraiban felhalmozott tömegpusztító fegyverek miatt, melyek képesek teljes egészében megsemmisíteni az emberi civilizációt, mondta egy iráni tisztviselő.

Seyyed Abbas Araghchi, jogi és nemzetközi ügyekért felelős iráni külügyminiszter-helyettes a fentiekről hétfőn beszélt, miközben az Egyesült Nemzetek Közgyűlése előtt tartott beszédet az ENSZ nukleáris fegyverek teljes felszámolásának nemzetközi napján.

Hangsúlyozva, hogy a nukleáris leszerelésre vonatkozó kereslet az elmúlt években folyamatosan növekszik, megjegyezte, hogy az atomsorompó-rendszerrel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeket nem hajtják végre megfelelően.

Annak ellenére, hogy elkötelezettségüknek adnak hangot az atomsorompó-szerződésben (NPT) foglaltak mellett, amely előírja a nukleáris fegyverek megsemmisítésére való törekvést, néhány ország különféle újításokat és javaslatokat talál ki annak érdekében, hogy elkerüljék a vonatkozó nemzetközi tárgyalásokat, mondta.

Araghchi hozzátette, hogy további néhány ország pedig figyelmen kívül hagyja az atomsorompó-szerződésben foglalt kötelezettségeket és a költségvetésből hatalmas összeggel erősíti meg és tartja fent nukleáris készleteit.

Azt is hangsúlyozta, hogy Irán aktívan vett részt valamennyi, az emberiséget fenyegető nukleáris fegyverek elleni nemzetközi jogi erőfeszítésben, és úgy véli, annak érdekében, hogy elérjék a teljes nukleáris leszerelést, a nemzetközi közösségnek egy általános megoldást kell találnia, amely közvetlen tárgyalások elindításán alapulna, valamint egy nemzetközi egyezmény felvázolásán, ami a nukleáris fegyverek egy adott időszakon belüli megsemmisítését írná elő.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑