Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2015. 05. 19.

Irán: a regionális válságok oka az izraeli megszállás

2015. 05. 19.

Irán pénteken újból megerősítette, hogy támogatja a palesztin ügyet, és felszólította az iszlám nemzeteket és államokat, hogy legyenek “óvatosak” a “cionista összeesküvésekkel” szemben, amelyek célja, hogy szegregálják az iszlám nemzetet annak érdekében, hogy Palesztinát eltörölhessék.

Az iráni külügyminisztérium pénteken, a palesztin Nakba (palesztin gyásznap, amikor Izrael létrejött és a palesztinok elvesztették hazájukat) 67. évfordulója alkalmából kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kijelentették: „Amióta a cionista kitaszított nép Palesztinát, az iszlám föld szívét bitorolják, azóta tanúi vagyunk a megpróbáltatások növekedésének és a palesztinok, továbbá más nemzetek elnyomásának a régióban.”

“A cionista megszállás, amely során az elmúlt 67 évben folyamatosan embertelen bűncselekményeket követnek el a fegyvertelen palesztinok ellen, a forrása a regionális válságok kialakulásának, valamint valós veszélyforrása a valódi biztonság és a béke megszűnésének az egész világon”, szerepelt a nyilatkozatban, hozzátéve, hogy “egyértelműen a jelenlegi regionális válságok oka.”

A nyilatkozat hangsúlyozta a mintegy 6 millió palesztin megpróbáltatásait, akik közül több ezret kényszerítettek börtönbe, és a szenvedésük tovább nő. Csak akkor érhet véget, ha mindenki, aki elhagyni kényszerült a lakóhelyét, visszatérhet, és a bebörtönzöttek kiszabadulnak.

A nyilatkozat hozzátette, hogy véget kell vetni a megszállásnak, a palesztinoknak jogokat kell biztosítani, hogy a saját jövőjükről dönthessenek, és létre kell hozni a Palesztin államot, amelynek fővárosa: a minden részével egyesített Jeruzsálem.

Az egész Közel-Keleten, kezdve Palesztinától Szíria és Jemen felé haladva próbálnak felégetni mindent a cionisták és a takfiri terroristákkal, akiket az izraeli megszállók és a szövetségesei támogatnak”, szerepelt a nyilatkozatban.

A nyilatkozat záró gondolata szerint a palesztinok ellen irányuló izraeli gyakorlat kapcsán a nemzetközi közösség hallgatása “nem indokolható semmivel.”

Orientalista.hu – Tia (persianews, middleeastmonitor.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑