Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 07. 26.

Irán: A szaúdi bombázások az Iszlám Állam és az Al-Kaida megerősödését segíti elő

2015. 07. 26.

Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy Jemen elleni szaúdi vezetésű hadjárat az ISIS és az al-Kaida takfiri terrorista csoportok terjedését eredményezte.

“Több mint 110 napja tartanak a (Szaúd-Arábia vezette) katonai támadások, és az egyetlen eredménye az elvakult bombázásoknak, a szélsőségesség gyarapodása és a terrorista csoportok tevékenységének növekedése, köztük az al-Kaidáé és az ISIS takfiri terroristáké Jemenben”, – ismertette az iráni külügyminiszter-helyettes a jemeni ügyek kínai különmegbízottjával tartott találkozón szerdán Teheránban.

Amir Abdollahian sajnálatát fejezte ki, amiért bizonyos államok folyamatos pénzügyi és politikai támogatást nyújtanak szélsőséges csoportoknak, amely a bizonytalanság és instabilitás terjedését eredményezte a régióban, és hangsúlyozta, a nemzetközi közösségnek kollektív erőfeszítéseken keresztül szembe kell néznie a terrorista csoportokkal.

Az iráni külügyminiszter-helyettes rámutatva a Kína által képviselt tisztességes és ésszerű irányvonalra az Afganisztánban, Iránban és Szíriában lévő fejlesztések tekintetében, azt mondta, “Peking várhatóan hasonló irányvonalat fogad el a jemeni fejlesztések terén.”

A kínai megbízott a maga részéről üdvözölte Irán folyamatos konzultációját Kínával a regionális kérdések tekintetében, és azt mondta, Irán és Kína számos közel-keleti kérdésben azonos álláspont és nézetet képvisel, ahogyan Jemen esetében is az azonnali fegyverszünetben hisznek, valamint abban, hogy a jemeni helyzetet politikai eszközökkel kell rendezni.

A hónap elején Akbar Hashemi Rafsanjani, Irán Célszerűségi Tanácsának elnöke szintén elítélte a Jemen elleni szaúdi agressziót, és hangsúlyozta, hogy a szaúdi rezsim “beleragadt a jemeni mocsárba”.

“A naiv szaúdi uralkodók hibáztak, hogy háborút indítottak Jemenben”, – jelentette ki Rafsanjani.

Rafsanjani, aki arról ismert, hogy nagyon jó kapcsolatokat ápolt magas rangú szaúdi tisztviselőkel Irán elnökeként (1989-1997), hangot adott mély aggodalmának a Jemenben lévő jelenlegi válság kapcsán, és arra figyelmeztette a rijádi tisztviselőket, hogy a tűzzel játszanak, amiért támadást indítottak Jemen ellen.

Szaúd-Arábia már 119 napja támadja Jement, hogy visszaállítsa a szökevény Mansour Hadi elnökségét, aki Rijád szoros szövetségesének számít.

Hadi azt követően távozott a hatalomból januárban, hogy megtagadta egy döntés felülvizsgálatát, amire az Ansarullah forradalmárok Houthi Mozgalma kérte fel.

Annak ellenére, hogy Rijád állítása szerint az Ansarullah harcosainak állásait bombázzák, a szaúdi vadászgépek az ország lakott területeit tették a földdel egyenlővé, valamint a civil infrastruktúrát.

A Monarchia támadása több minzt 500 polgári személy életét követelte, az áldozatok többségében nők és gyermekek, a sebesültek száma meghaladta a 12 000-et.

Orientalista.hu – (press tv, persianews)

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑