Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 08. 11.

Irán a térség nagyhatalma

2015. 08. 11.

A nyugati kommunikációkban az szerepel, hogy a Biztonsági tanács öt állandó tagja plusz Németország térdre kényszerítette Iránt és végül megállapodott a nukleáris program korlátozásáról a szankciók feloldása fejében. Tényleg így volt?

Az iráni álláspont a tárgyalások hosszú évekig tartó időszaka alatt semmit sem változott. Iránnak nem kellett nukleáris programját visszafognia, hiszen az sohasem irányult háborús célokra. Erre vonatkozólag az ország legfőbb vallási vezetője, Ali Khamenei fatwát is kibocsájtott. Valójában Irán kényszerítette térdre az 5+1 képviselőit, amivel hatalmasat nőtt ázsiója a régióban, az iszlám világban és azon kívül.

Izrael számára ez az egyezmény nem Irán nukleáris kapacitásai miatt káros. Izrael jelenleg a térség kulturális-tudományos központja, joggal hivatkozhat elért eredményeire és várhatja el ennek védelmét. A helyzet változni látszik. A 90 milliós Irán lakósságának többsége fiatal, akik a forradalom óta születtek. Ugyanakkor Irán a szankciók ellenére az egészségügyre és az oktatásra mindig költött. Az eredmény kézzel fogható. Kirobbanó eredményeket értek el az orvostudományban, a nanotechnológiában, a mikroelektronikában és számos más területen. Az agyak veszélyesek Izrael számára, nem az atom. Ezek az agyak átírhatják a térség egyensúlyi viszonyait, ahogy annak első jelei jól láthatók.

Az Izrael szövetséges Öböl államok offenzívába kezdtek Izrael oldalán és támadják a szerződést. Teszik ezt azok, akiket sohasem sújtott szankció, tág lehetőségeik voltak saját agyaik képzésére, de megmaradtak a jól bevált kőkorszaknál és országaik fejlesztését idegenekre bízták. Ott az agyak nem fejlődtek. Irán és a szövetségesi rendszerébe tartozó Libanon- Szíria- Palesztina- Irak tengely, nem beszélve a közép ázsiai köztársaságokról, képezik az iszlám kultúra tengelyét, melyet Izrael minden erővel meg akar törni. Nem csoda tehát, hogy az ISIS itt ütötte fel a fejét és destabilizál.

Orientalista.hu – Mihálffy Balázs

Megosztom:

,
Back to Top ↑