Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2016. 09. 28.

Irán amerikai hadititkokhoz jutott

2016. 09. 28.

Az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) egyik parancsnoka azt állítja, hogy több ezer értékes katonai dokumentum birtokába jutottak még januárban, amikor foglyul ejtettek egy csapat amerikai tengerészt.

Az amerikaiak már a nyáron elismerték, hogy a rabok egy része titkos információkat osztott meg az irániakkal.

ali-razmdzsu-tabornok

Ali Razmdzsu tábornok

Január 12-én az irániak elfogtak két amerikai katonai csónakot a Perzsa-öbölben, és foglyul ejtettek tíz tengerészt, kilenc férfit és egy nőt. John Kerry amerikai külügyminiszter volt kénytelen beavatkozni a katonák szabadon engedése érdekében.

A már kihunyt tűzre a Forradalmi Gárda egyik parancsnoka öntött ismét olajat, amikor a hétvégén közölte újságírókkal, hogy a tengerészektől több ezer értékes dokumentumot szereztek meg – számolt be a FARS-ra hivatkozva az orosz Rt.com.

Ali Razmdzsu tábornok nem bocsátkozott részletekbe a dokumentumokat illetően, de az amerikai haditengerészet júniusi jelentésében már elismerte, hogy a foglyul ejtett tengerészek némelyike valószínűleg titkos információkat osztott meg az irániakkal, többek között arról, mire képesek a hajók, amelyeken szolgáltak.

Irán számos alkalommal figyelmeztett, hogy tiszteletben tartva az iráni felségvizeket, tartsák be a 12 tengeri mérföldes távolságot a partjaiktól, mégis az IRGC erői kétszer vettek őrizetbe amerikai és brit, valamint egyszer ausztrál és kanadai behatolókat, nyilatkozta újságíróknak Alireza Tangsiri tábornok, az IRGC korvettkapitánya a déli Bandar Abbas kikötővárosva tartott katonai díszszemlén múlt héten.

Alireza Tangsiri tábornok a fenti megjegyzése kapcsán kiemelte, aki megsérti Irán felségvizeit ugyan arra számíthat, mint a január 12-én őrizetbe vett amerikai katonák.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑