Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 05. 28.

Irán anti-ISIL karikatúra-versenyt indított

2015. 05. 28.

Irán anti-Iszlám Állam ( ISIS, Daesh) karikatúra-versenyt indított, amihez a világ minden tájáról várják a pályázók rajzait, amelyekkel kigúnyolják a terrorista szervezet, bemutatva közben a valós természetét és az általuk elkövetett bűncselekményeket.

A kampány szervezői azt nyilatkozták, hogy a kiválasztott műveket Teherán szerte megjelentetik majd a kulturális központokban is és a győztest május 31-én hirdetik ki.

 Az IRNA állami hírügynökség szerint a művészeket az iráni House of Cartoon arról tájékoztatta, hogy az ” Iszlám Állam által elkövetett bűncselekményekre fókuszáljanak” a pályázatok elkészítésekor.

Saeid Sadeghi rajza Iránból

Saeid Sadeghi rajza Iránból

Descheemaeker rajza Belgiumból

Descheemaeker rajza Belgiumból

Mahdi Rasouli rajza Iránból

Mahdi Rasouli rajza Iránból

Mohammad Habibi, a verseny főszervezője azt mondta, hogy 280 rajz már kiválasztásra került a beérkezett 800-ból, amelyeket több mint 40 országból küldtek, köztük Brazíliából, Ausztráliából és Indonéziából.

Habibi hozzátette, hogy néhány külföldi karikaturista, aki részt vett a versenyben, kénytelen azóta álnéven utazni biztonsági aggályok miatt.

“Manapság szerte a világon mindenki ismeri az IS (ISIL) nevű parazitát, és az általuk az emberiség, a művészetek és a kultúra ellen elkövetett bűncselekményeket. A művészeknek most már kötelessége, hogy a közvélemény figyelmét felhívják a csoport működésére az ehhez hasonló rendezvényeken való részvétellel.”

Az egyik versenyző, Massoud Shoajaei Tabatabaii művész azt mondta, hogy a verseny célja “hogy felfedje a Daesh igazi természetét.

“A Daesh azt próbálja mutatni, hogy ő maga az iszlám, de lényegében fogalma sincs az iszlámról.”

Mahmood Azadnia  rajza Iránból

Mahmood Azadnia rajza Iránból

Mohammadreza Akbari rajza Iránból

Mohammadreza Akbari rajza Iránból

Pseudonymleon rajza Kolumbiából

Pseudonymleon rajza Kolumbiából

Ridha H Ridha rajza Németországból

Ridha H Ridha rajza Németországból

A teheráni önkormányzat finanszírozta a House of Cartoon legutóbbi versenyét is, amelynek témája a holokauszt tagadása volt, azt követően, hogy Mohamed prófétát a Charlie Hebdo francia magazin ábrázolta idén.

Többi rajz megtekintése itt.

Orientalista.hu – Tia (tribune.com.pk, vice.com)

Megosztom:

,
Back to Top ↑