Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2020. 05. 16.

Irán áttöri az amerikai blokádot és üzemanyagot szállít Venezuelának

2020. 05. 16.

A hajózási útvonalakat figyelő Refinitiv Icon oldal szerint legalább egy iráni tanker hajó hagyta el Bandar Abbas kikötőjét, hogy megszegje az amerikaiak által egyoldalúan megállapított embargót és üzemanyagot szállítson Venezuelába.

Az információk szerint a közepes méretű ,,Clafel,, iráni tankerhajó átkelt a Szuezi csatornán, miután március végén feltöltötték üzemanyaggal.

Ugyanez a forrás azt is megerősítette, hogy négy másik iráni hajó, melyeket szintén Bandar Abbas kikötőjében töltöttek fel már átkelt a Szuezi csatornán és elérte az Atlanti óceánhoz vezető átjárót. Ezen hajók úti célja azonban eddig ismeretlen.

Köztudott azonban, hogy az Egyesült Államok nevetséges szankcióit Irán és Venezuela olajipara ellen hozták. Azonban a hosszú hónapok óta tartó venezuelai kaotikus helyzet miatt az ország kifogyott az üzemanyagból. Hiszen az amerikaiak és bábjaik először belső káoszt idéztek elő Venezuelában, most pedig a szankcióktól várják, hogy térdre kényszerítsék az országot.

A venezuelai nemzeti olajtársaság és az olajipari minisztérium azonban eddig még nem nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban.

Két héttel ezelőtt Irán hasonló lépést tett Szíria irányába és olajszállítmányokat juttatott el a szíriai kikötőkbe. Annak ellenére, hogy az amerikaiak Szíria ellen is hasonló szankciókat hoztak. Azonban úgy tűnik, hogy az amerikaiak nevetséges szankciói már senkit sem érdekelnek.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑