Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2017. 01. 24.

Irán: az asztanai tárgyalások erősítik az Assad-kormány legitimitását

2017. 01. 24.

Egy magasrangú iráni tisztviselő szerint a szíriai béketárgyalások, melyek Asztanában, Kazahsztán fővárosában folynak, megerősítették a szír kormányzat törvényességét – írja a PressTV.

Ali Akbar Velayati, aki Khamenei ajatollah nemzetközi ügyekkel kapcsolatos tanácsadójaként dolgozik, egy interjú során beszélt erről, melyet kedden adott a kétnapos asztanai tárgyalások kapcsán, valamint ugyanezt összefoglalta egy végső nyilatkozatban is:

„Az asztanai gyűlés megmutatta, hogy minden oldal, ideértve Törökországot és azon csoportokat, melyek ezen államot követi, illetve azon országok is, melyek nem voltak itt [Asztanában] jelen, elfogadták a szír kormány legitim voltát, akár szándékos, akár indirekt módon.”

 A béketárgyalások Asztanában hétfőn kezdődtek, ezen részt vettek mind a kormány, mind a lázadó csoportok képviselői (a terrorszervezetnek nyilvánítottak kivételével, természetesen). Mindegyik oldal elkötelezett amellett – szóban legalábbis –, hogy kölcsönösen elfogadható megoldást találjanak a lassan hat éve tartó szíriai konfliktusra.

A találkozót Irán, Oroszország és Törökország közösen szervezték, s jelen volt rajta az ENSZ szíriai nagykövete, Staffan de Mistura is.

Velayati az esemény kapcsán kiemelte, hogy rendkívül pozitív az a tény, hogy a szír kormányzat és „ellenzéke”, az iszlamista terrorcsoportok kivételével, egyetértett egy általános, az egész országra érvényes tűzszünetben. A tanácsadó arról is beszámolt, hogy a lázadók gyakorlatilag elfogadták, hogy a jövőben elfogadják a szír kormányzat fennhatóságát.

Nagyon reméli, tette hozzá, hogy a jelenlegi béketárgyalások a tűzszünet kiterjesztését és fenntartását hozzák maguk után, valamint arról is beszélt, hogy az ilyen jellegű találkozók a jövőben is kell tartassanak.

Közben a mai nap folyamán az asztanai találkozó végén Irán, Oroszország és Törökország megegyeztek egy háromoldalú mechanizmusban, hogy támogassák a tűzszünetet és közösen ellenőrizzék annak esetleges jövőbeni megsértését.

A felek egy végső közös nyilatkozatban külön kiemelték Szíria nemzeti függetlensége fenntartásának fontosságát.

Az elmúlt hónapban Irán, Oroszország és Törökország kidolgoztak egy egyezséget, melynek fejében megtörténhetett a civilek és a milicisták evakuálása a kormányerők által felszabadított Aleppoból, amit korábban az iszlamista milíciák tartottak ellenőrzésük alatt. Az egyezmény kikövezte az utat annak a tűzszünetnek, mely az egész országra érvényes, és jelenleg is többé-kevésbé érvényben van.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑