Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 09. 20.

Irán: az ENSZ ellenőrizze Izrael atomprogramját

2018. 09. 20.

Az iráni ENSZ-misszió vezetője arra kérte a világszervezetet, hogy ítélje el Izrael fenyegetéseit Teheránnal szemben, és vonja ellenőrzés alá a zsidó állam atomprogramját – Golamali Kosru az ENSZ-főtitkárnak címzett levelében azt írta: a világszervezet tagállamainak nem lenne szabad szemet hunyniuk Izrael fenyegetései fölött, és határozott lépéseket kellene tenniük annak érdekében, hogy megsemmisítsék Izrael valamennyi atomfegyverét.

A Fars iráni hírügynökség csütörtöki jelentése szerint Kosru azt kérte az ENSZ-től, hogy kényszerítse rá Izraelt, hogy csatlakozzon az atomsorompó-egyezményhez, és járuljon hozzá, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrizhesse az atomprogramját.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök augusztus végén egy titkos izraeli atomreaktorhoz tett látogatása apropóján arra figyelmeztette a zsidó állam ellenségeit, hogy megvannak az eszközei az elpusztításukra, és ezzel a jelek szerint burkoltan Izrael feltételezett nukleáris arzenáljára célzott.

Izrael nem írta alá az atomsorompó-egyezményt, és soha nem tagadta, de nem is erősítette meg, hogy rendelkezne atombombával. Ez a több évtizede követett stratégia lehetővé teszi Izraelnek, hogy korlátok között tartsa ellenséges szomszédait, miközben elkerüli az atomhatalmak olyan nyílt provokációit, amelyek regionális fegyverkezési versenyt indíthatnak be.

Izrael azt támogatja, hogy az Egyesült Államok példáját követve a többi részes nagyhatalom is lépjen vissza az Iránnal 2015-ben kötött atommegállapodásból, amelynek értelmében Irán korlátozta atomprogramját a vele szemben bevezetett gazdasági szankciók feloldásáért cserébe.

Izrael szerint az atomalku nem elégséges ahhoz, hogy megakadályozza, hogy Irán egyszer majd atombombára tehessen szert, ami egyébként Teheránnak – saját bevallása szerint – nem áll szándékában. A perzsa állam 1970 óta részese az atomsorompó-egyezménynek.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑