Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2018. 09. 05.

Irán bejelentette, hogy hajlandó együttműködni bármely kormánnyal mely megalakul Irakban

2018. 09. 05.

Irán bejelentette, hogy bármelyik kormánnyal együttműködik, mely Irakban alakul. Mindezt azután jelentették ki, hogy Irakban két politikai blokk is bejelentette, hogy ők alakították meg a legnagyobb koalíciót az iraki parlamentben, mely szükséges a kormányalakításhoz.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője Bahram Qassemi kijelentette:

,,Együttműködünk bármely kormánnyal, tartozzon az bármelyik politikai csoporthoz ugyanis a két ország szomszédos egymással és együtt kell működnünk és együtt kell dolgoznunk.,,

,,Mi törődünk azzal és elfogadjuk, hogy az iraki nép hogyan döntött.,,

Az iráni bejelentés előtt egy nappal jelentette be Irakban Moqtada Al-Sadr és Haider Al-Abadi, hogy olyan szövetséget hoztak létre, mely többséget biztosít számukra az iraki parlamentben. Ez pedig megadja nekik a lehetőséget a kormányalakításra, mely már hosszú ideje húzódik. A 2018 májusában tartott parlamenti és kormányzósági választásokon ugyanis több csalásra is fény derült és ezért az iraki legfelsőbb bíróság egy bírói testületet jelölt ki a csalás kivizsgálására és e mellett a szavazatok kézi újraszámlálását rendelték el.

Azonban a Badr Szervezet vezetője Hadi Al-Amiri és a korábbi miniszterelnök Nuri Al-Maliki szintén bejelentette, hogy többségi koalíciót hozott létre az iraki parlamentben. A kormányalakítás tehát nem lesz akadálymentes Irakban.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Forrás: Theiranproject.com

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑