Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2023. 09. 22.

Irán bemutatta a világ legnagyobb hatótávolságú drónját az irak-iráni háború évfordulóján

2023. 09. 22.

Irán pénteken, az irak-iráni háború évfordulója alkalmából, bemutatta legújabb haditechnikai eszközeit, köztük a világ legnagyobb hatótávolságú drónját és ballisztikus, valamint hiperszonikus rakétáit – közölte az iráni állami média.

A drónokat egy élőben közvetített katonai parádén mutatták be, és a Mohadzser, Sahíd és Aras nevet kapták.

Az iszlám köztársaság a múlt hónapban közölte, hogy épített egy Mohadzser-10 nevű drónt, amely megnövelt hatótávolsággal, hosszabb repülési időtartammal és nagyobb kapacitással rendelkezik.

Az iráni állami média tájékoztatása szerint a Mohadzser-10 drón működési hatótávolsága 2000 kilométer, 24 órán át is képes repülni, kapacitása pedig elérheti a 300 kilogrammot is, ami duplája a Mohadzser-6 drón teherbírásának.

Amerikai tisztviselők azzal vádolták Iránt, hogy Mohadzser-6 drónokat és más harci eszközöket szállított Oroszországnak, de Teherán tagadta ezt.

“Erőink garantálják a biztonságot a térségben és a Perzsa-öbölben. Megtaníthatjuk a térségben élőknek, hogy az ellenállás a mai kor útja. Az ellenséget nem a behódolás és a megingás kényszeríti visszavonulásra, hanem az ellenállás” – mondta Ebrahim Raiszi iráni elnök a pénteki katonai bemutatón Teheránban.

Az iráni média a múlt hónapban közzétett egy videót, amelyen a Mohadzser-6 drón volt látható egy felirattal. Ezen perzsa és héber nyelven az állt, hogy “készítsétek elő az óvóhelyeket”.

Az irak-iráni háború 1980. szeptember 22-én robbant ki, amikor a Szaddám Huszein vezette Irak felmondta a két ország határát garantáló szerződést, és háborút indított szomszédja ellen. A múlt század egyik legvéresebb háborúja nyolc évig tartott, vegyi fegyvereket is bevetettek, és a konfliktus több mint egymillió áldozatot követelt.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑