Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Geopolitika

2016. 02. 02.

Irán bővíti regionális kapcsolatait Oroszországgal

2016. 02. 02.

A regionális kérdések tekintetében Irán célja az Oroszországgal való stratégiai együttműködés elmélyítése, jelentette ki hétfőn egy magas rangú iráni tisztviselő. – közölte a Press TV.

Ali Akbar Velayati, az iráni legfelsőbb vezető nemzetközi ügyekért felelős főtanácsadója hétfőn reggel érkezett Moszkvába, ahol az újságíróknak kifejtette, hogy Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetőjének “Keleti Kilátásairól” is szó lesz a vezető orosz tisztviselőkkel tartott tárgyalásokon.

Hozzátette; Teherán és Moszkva különböző területeken bővítette kapcsolatait, különösen a nukleáris és a védelmi szektorban, valamint a regionális együttműködés területén, beleértve az Irán, Szíria, Oroszország és Irak között létrejött terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló koalíciót.

A vezető iráni tisztviselő megjegyezte, hogy az orosz fővárosban tartózkodása alatt részt fog venni egy, a modern geopolitikai helyzetben való kétoldalú együttműködésről szóló szemináriumion is.

Velayati azért érkezett Moszkvába, hogy tárgyalásokat folytasson vezető orosz tisztviselőkkel a két ország közti kapcsolatok megerősítése érdekében. A látogatását Leonid Petrovich Reshetnikov, az Orosz Stratégiai Tudományok Intézete igazgatójának meghívására tette.

Korábban 2015 januárjában látogatott el Moszkvába Hassan Rouhani különmegbízottjaként, hogy átadja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az iráni elnök üzenetét.

Putyin elnökkel való találkozója során mindkét oldal egyetértett azzal a törekvéssel, hogy Iránt taggá kell előléptetni a Sanghaji Együttműködési Szervezetben (SCO), ahol jelenleg megfigyelői státusszal rendelkezik. Megvitatták továbbá a kétoldalú kapcsolatokat politikai és gazdasági területeken.

Irán és Oroszország hasonló álláspontot képvisel a Szíriában lévő válság megoldása tekintetében. Moszkva és Teherán elutasít minden szíriai belügybe való külföldi beavatkozást mondván, csak a szíriaiak jogosultak dönteni a sorsukról.

Orientalista.hu – (Press TV, persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑