Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 01. 30.

Irán drónt küldött egy amerikai anyahajó felderítésére – Videó

2016. 01. 30.

Az iráni állami televízió pénteken adott le egy felvételt, melyet egy felderítő drón készített egy amerikai repülőgép-anyahajóról, valószínűleg a Harry S. Trumanról, mely számos nukleáris robbanófejet is hordoz.

A Harry S. Truman a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni harc ürügyén tartózkodik a perzsa felségvizek közelében, innen indulnak a milícia állásai elleni (nem túl hatékony) légicsapásokat végző amerikai vadászgépek küldetéseikre.

Az iráni haditengerészet szerint semmilyen ellenséges szándékról nincs szó, a cél csupán az volt, hogy kipróbálják, mire képes az új típusú drónjuk, és mennyire jól teljesítenek az irányítói éles helyzetben. A hadsereg elégedett az eredménnyel, ugyanis a hajóról elképesztően jó felvételek születtek, anélkül, hogy azok bármit is sejtettek volna arról, hogy megfigyelés alatt állnak.

Amerika és Irán között bár enyhült a viszony, de korántsem mentes a feszültségektől. Az iráni haditengerészet nemrég kezdődött hadgyakorlata kapcsán az amerikaiak sérelmezték, hogy az ország földfelszíni cirkáló rakétákat tesztelt, korábban pedig a Forradalmi Gárda foglyul ejtett egy amerikai hadihajót, mely iráni felségvizekre tévedt, és őrizetbe vette a legénységet.

Az eset kapcsán Washington bocsánatot kért, így Irán 48 órán belül szabadon engedte az őrizetben tartott amerikai katonákat, akiket egyébként addig is jó körülmények között tartottak, azonban az amerikai diplomácia hivatalosan nemtetszését fejezte ki azért, amiért a felvételről készített videót, amin az amerikaiak térdelve, kezükkel a tarkójukon láthatók.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑