Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 07. 12.

Irán elutasítja a NATO állításait a rakétaprogramjáról

2016. 07. 12.

Az iráni külügyminisztérium elutasította az Iszlám Köztársaság rakétaprogramjára vonatkozó legutóbbi NATO-közleményt, “a valamikori alaptalan állítások ismételgetéseként” írva le azt.

A NATO június 9-én kiadott nyilatkozatában kifejezte “súlyos aggodalmát az iráni ballisztikus rakétaprogram fejlesztése és a folyamatos rakétatesztek miatt”, azt állítva, hogy “nincsenek összhangban az ENSZ BT 2231. számú határozatával”.

A 2231. számú határozatot 2015. július 20-án hagyták jóvá az Irán és a hat nagyhatalom közti nukleáris megállapodás – azaz az úgynevezett Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) – elfogadásához, és nem korlátozza Irán rakéta tevékenységét.

Egy bekezdés szerepel az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2231 (2015) számú határozatának mellékletében, mely a rakéták esetében kizárólag a nukleáris robbanófejekről szól. Mivel Irán nem tervez semmilyen nukleáris rakétát és robbanófejet, így ez a paragrafus nem releváns az Iszlám Köztársaságra nézve. A határozat ugyanis csupán “felszólítja” Iránt, hogy ne végezzen nukleáris fegyverek szállítására tervezett rakétákkal semmilyen tevékenyéget.

Irán már számos alkalommal kifejtette, hogy nem végez ilyen rakéta tevékenységet és nukleáris fegyverei sincsenek.

“Az iráni rakétaprogramnak nem csak hogy nincs köze a JCPOA-hoz…de, mint ahogy az már többször elmondtuk, nem sérti a 2231. számú határozatot sem”, – jelentette ki Bahram Qassemi, az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn a NATO nyilatkozatára reagálva.

“Ahogyan az már többször elhangzott, hazánk rakétaképességei csupán az IrániIszlám Köztársaság törvényes védelmi programjának a szerkezetébe tartoznak és [a rakétákat] egyáltalán nem nukleáris robbanófejek szállítására tervezték”, – tette hozzá.

Március elején Jaberi Ansari külügyi szóvivő azt mondta, Teherán kiadott egy nyilatkozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2231. számú határozatának elfogadását követően, amely kimondja: “Irán továbbra is megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy megerősítse a védelmi képességeit annak érdekében, hogy megvédje szuverenitását, függetlenségét és területi integritását bármilyen agresszió ellen, valamint ellensúlyozza a terrorizmus fenyegetését a régióban. Ebben a kontextusban az iráni katonai képességek, beleértve a ballisztikus rakéták, kizárólag a jogos védelmet szolgálják. Ezeket nem tömegpusztító fegyvereknek tervezték, ezért nem esnek a Biztonsági Tanács határozatának és mellékleteinek hatáskörébe.”

Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország -, valamint Németország 2016. január 16-án kezdték meg a 2015. júliusában elfogadott JCPOA végrehajtását.

A megállapodás alapján Irán korlátozza a nukleáris programját és nagyobb rálátást biztosít nemzetközi szinten az atomtevékenységére, cserébe valamennyi az USA, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és az Európai Unió (EU) által kiszabott nukleáris vonatkozású szankciót megszüntetik.

Orientalista.hu – (Presianews, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑