Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 01. 13.

Irán erőműveket építene az áramhiánytól szenvedő Libanonban

2023. 01. 13.

rán kész erőművek építésével támogatni a súlyos gazdasági válsággal és folyamatos áramhiánnyal küzdő Libanont – jelentette ki Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter Bejrútban pénteken.

Hozzátette: a támogatási megállapodás aláírásra készen áll.

Libanon áramellátását javarészt dízelgenerátorok biztosítják, ennek következtében a háztartások jelentős része naponta több órán át áram nélkül marad – közölte az MTI

A Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint Amirabdollahián Bejrútban a kereskedelmi, a gazdasági és az idegenforgalmi együttműködés előmozdításának lehetséges módjairól is megbeszélést folytatott libanoni kollégájával, Abdallah Bou Habibbal.

Az iráni diplomácia vezetője várhatóan Haszán Naszrallahhal, az Irán-barát libanoni síita Hezbollah mozgalom vezetőjével is találkozik, noha hangsúlyozta: Teherán nem kíván beavatkozni a libanoni belpolitikába.

Libanon három éve az utóbbi évtizedek legsúlyosabb gazdasági válságát éli át, amelyet csak tovább súlyosbított a koronavírus-világjárvány és a bejrúti kikötőben 2020-ban történt gigantikus méretű robbanás is, amely lerombolta a főváros egy részét.

A libanoni sajtó szerint az ország lakosságának háromnegyede él a szegénységi küszöb alatt. A nemzeti fizetőeszköz, a libanoni font árfolyama a mélypontra zuhant: 2019 óta több mint 90 százalékot veszített értékéből.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑