Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 06. 06.

Irán és a P5+1 csoport megkezdték a nukleáris tárgyalások 6. fordulóját

2015. 06. 06.

Irán és a P5 + 1 – az USA, az Egyesült Királyság, Franciaország, Oroszország és Kína, valamint Németország – képviselői megkezdték a nukleáris tárgyalások hatodik fordulóját, melyet Helga Schmid, az Európai Unió helyettes külügyi képviselője nyitott meg Bécsben.

A osztrák fővárosban tartott tárgyalásokon a felek az átfogó nukleáris megállapodás megszövegezésre fognak összpontosítani, ezen belül is a megállapodás-tervezet fogják megvitatni a szakértői csoportok.

Irán és a hat nagyhatalom külügyminiszter-helyettesekkel képviseltetik magukat a mai tárgyalásokon. Abbas Araqchi, jogi és nemzetközi ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes vezeti az iráni delegációt, továbbá Majid Takht-e Ravanchi, európai és amerikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes is jelen van a csütörtöki megbeszéléseken.

Araqchi és Takht-e Ravanchi eddig öt tárgyalási fordulót tartottak Schmid asszonnyal, melyeken szintén az átfogó nukleáris megállapodás szövegezésén dolgoztak.

A fentieken túl további tárgyalások folytak két alkalommal iráni és amerikai delegációk között, melyet iráni részről Mohammad Javad Zarif, amerikai részről John Kerry külügyminiszterek vezettek.Az Irán és az Egyesült Államok között folyó tárgyalások célja, hogy elgörgessék a megállapodás megkötésének útjából a politikai és technikai akadályokat.

Orientalista.hu – Tia (irna.ir, persianews)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑