Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika Fotó: Reuters Pesmerga harcosok pihenője Kirkuknál. Elmérgesedett a helyzet a vitatott területeken

2017. 10. 25.

Irán és az Egyesült Államok feszül egymásnak Irakban

2017. 10. 25.

Jelöltek híján el kell halasztani a Kurdisztáni választásokat.

Az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet meggyengülésével és a Kirkuk kör­nyéki, iraki arab–kurd ellenségeskedésekkel párhuzamosan a nagyhatalmak egyre nyíltabb szavakkal igyekeznek befolyásolni a történéseket a szeptemberi kurd népszavazás óta különösen repedező közel-keleti országban.

A térségi úton tartózkodó Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Rijádban azt mondta: az iráni, illetve az Irán támogatását él­vező milíciáknak most már el kell hagyniuk Irakot, mert az ISIS elleni küzdelem a végéhez közeledik. – Egy független és erős Irak bizonyos tekintetben ellensúlyozni tudja majd Irán negatív hatásait – jelentette ki.

Washington eközben a hét végén önmérsékletre szólította fel az észak-iraki Kirkukban harcoló iraki hadsereget. Heather Nauert külügyi szó­vivő hangsúlyozta: kormánya aggódik a Kirkukban elharapódzott erőszak miatt, írta a távirati iroda. Az olajban gazdag és többségében kurdok lakta, de vitatott hovatartozású Kirkuk tartományért heves fegyveres harcok folynak a kurdok és az iraki kormányerők között.

Az iraki Kurdisztánban tegnap a helyi választási bizottság bejelentette, jelöltek híján el kell halasztani a november 1-jére tervezett elnök- és parlamenti választásokat. A testület vezetője, Handrean Mohammed azt mondta, a parlamenthez fordulnak, hogy új dátumot tűzzenek ki. A jelöltállítás határideje a múlt hétvégén járt volna le.

Irán viszont az amerikaiak közel-keleti befolyásszerzését nehezményezi. A Forradalmi Gárda egy parancsnoka ismételten figyelmeztette az autonóm Kurdisztán vezetőit, vonják vissza csapataikat, a pesmergákat Kirkukból, vagy készüljenek az iraki hadsereg és a Teherán támogatását élvező síita milíciák elsöprő támadására. Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter pedig élesen bírálta az Egyesült Államokat amiatt, hogy arab szövetséget igyekszik kovácsolni Teherán ellen.

– Sajnos Donald Trump kormánya nem akar tanulni a hibáiból – mondta, hozzátéve: a Trump-kormány azt sem képes felfogni, hogy Irán békét és stabilitást szeretne a térségben, ezért is harcol az ISIS dzsihadistái ellen. – Irán nélkül ma már az Iszlám Állam irányítaná Damaszkuszt, Bagdadot és (a kurdisztáni) Erbílt is – vélte Zaríf. A szíriai kormányerők friss hírek szerint kiűzték ugyan az ISIS harcosait a Homsz tartománybeli El-Karjatein településről, de a dzsihadisták három hét alatt legalább 128 civillel végeztek ott – mint azt az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja közölte.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑