Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 10. 25.

Irán és Egyiptom csatlakozzon a szíriai válságról szóló tárgyalásokhoz

2015. 10. 25.

Oroszország külügyminisztere Szergej Lavrov szerint Moszkva azt szeretné, ha Irán és Egyiptom is részt venne a jövőbeli tárgyalásokon, amin a politikai megoldásokat tárgyalják a szíriai krízis kapcsán.

Lavrov pénteken tette kijelentését miután egy USA, Oroszország, Törökország, Szaúd Arábia közös találkozón vett részt Bécsben ahol a szíriai konfliktusról tárgyaltak.

„ Kérvényeztük, hogy a jövőbeli értekezések egy bővebb reprezentációs formában történjenek és ennek keretében több országot is vonjunk bele a régióból beleértve ebbe Iránt és Egyiptomot is” mondta.

A tárgyalásokon megjelent az orosz fél mellet Szaúd-Arábia és Törökország külügyminisztere is.

Lavrov kifejtette azt is, hogy számos releváns szervezet, mint például az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete is részt vehetne a Szíriáról szóló jövőbeli tárgyalásokon.

Lavrov megerősítette Moszkva támogatását a szíriai elnöknek Bashar al Assadnak, mondva, „Partnereinknek van egy fajta rögeszméjük a szíriai elnök alakjával, de mi megerősítettük álláspontunkat.”

A csúcs diplomaták a négy országból megegyeztek egy jövő heti ismételt találkozón egy bővített formában ahol már több ország delegációja is jelen lesz.

Kerry pénteki interjújában nem zárta ki Irán részvételét az elkövetkezendő tárgyalásokon.

”Amin ma megegyeztünk az a további konzultáció minden más partnerrel és tovább ülésezünk majd, remélhetőleg már következő pénteken, egy szélesebb találkozón annak reményében, hogy tovább kereshetjük a hatékony közös pontot, amely elvezethet egy jelentős politikai folyamathoz.”-mondta Kerry.

Pénteken az Európai Unió külügyi felelőse Federica Mogherini támogatta az orosz kezdeményezést Irán meghívásáról, mondva „Minden releváns szereplő, regionálisan és nemzetközi szinten is részt kell, vegyen a tárgyalásokban.

’ Nyitott csatornánk Iránnal az, amit nagyon aktívan tudunk használni, és reméljük Irán része lehet ennek a folyamatnak,” tette hozzá.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑