Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2019. 04. 24.

Irán és Pakisztán közös határvédelmi egységet hoz létre

2019. 04. 24.

Hassan Rouhani iráni elnök szerint Irán és Pakisztán megegyezett egy közös határvédelmi erő létrehozásáról. Ezt a pakisztáni miniszterelnök Imran Khan jelenlétében nyilatkozta egy sajtótájékoztatón Teheránban. Az iráni elnök szerint a két szomszédos ország számára közös érdek a biztonsági együttműködés.

Irán és Pakisztán határvédelmi erői és hírszerző szolgálatai létrehoznak egy közös gyorsreagálású egységet a közös határszakasz védelmére és a terrorizmus elleni harc céljából.

A pakisztáni miniszterelnökkel folytatott megbeszélés során Rouhani elnök hangsúlyozta, hogy a két ország közös problémáit saját maguknak kell megoldaniuk és azon harmadik külső fél nem tud segíteni. Azzal ugyanis csak megzavarnák a két nép közötti testvéri és baráti viszonyt.

Az két ország közötti gazdasági kapcsolatokról az iráni elnök azt mondta, hogy Irán kész teljesíteni Pakisztán olajjal és földgázzal kapcsolatos igényeit. Irán továbbá készen áll arra is, hogy elektromos áramot szállítson Pakisztánnak. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat az is erősíti, hogy vasútvonallal kívánják összekötni az iráni Chabahar és a pakisztáni Gwadar kikötővárosokat.

A találkozón szóba kerültek olyan ügyek is, melyekben mind a két fél érintett. Mint például Afganisztán ügye, mellyel kapcsolatban Imran Khan megerősítette az iráni fél számára, hogy Pakisztán egyik katonai szövetségbe se kíván részt venni.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Tasnim)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑