Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2019. 06. 06.

Irán és Törökország közös bankot alapít

2019. 06. 06.

Irán Törökországban szolgálatot teljesítő nagykövete vasárnap kijelentette, hogy a két ország azon dolgozik, hogy egy közös bankot hozzanak létre, melyen keresztül lebonyolíthatják a kétoldalú kereskedelmet. Mégpedig úgy, hogy ezzel elkelrülik az amerikai szankciókat. Ezt a hírt a szaúdi Al-Sharq Al-Awsat jelentette be.

Mohammad Farazmand iráni nagykövet kijelentette, hogy Irán nagy mennyiségű földgázt exportál Törökországba és ezért új pénzügyi lehetőségeket keresnek a tranzakciók lebonyolítására. A kereskedelemi ügyletek a két ország nemzeti valutáiban lesznek kifizetve.

,,Folyamatban van egy közös bank létrehozása.,,

A nagykövet szerint más országok is folytatnak kétoldalú kereskedelmet és ez nem illegális.

,,Az Egyesült Államok gazdasági terrorizmust folytat az Irán elleni szankciókkal, mely sérti országaink jogait.,,

Törökország Iránnal lebonyolított kereskedelme 2012-ben elérte a 21,9 milliárd dollárt, azonban ez a szám sokat esett amikor Irán és Törökország ún. ,,olajat aranyért,, kereskedelmet folytatott egymással az amerikai szankciók ellen.

Törökország a múlt hónapban az amerikai szankciók hatására leállította az iráni aolajexportját. Azonban a tavalyi évben a gyengülő líra gazdasági problémákat okozott a török gazdaságban és az Egyesült Államokkal fennálló konfliktus is visszaesést okozott Törökországban, 2009 óta először.

Törökország és Irán éppen ezért döntött a közös bank alapítás mellett, hiszen ez erősítené mindkét ország gazdaságát és a kereskedelemben kivédené az amerikai szankciókat.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑