Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 08. 29.

Irán és Venezuela közt banki együttműködés született

2016. 08. 29.

Teherán és Caracas szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy bővítsék a két ország közti banki együttműködést.

Irán és Venezuela központi bankjai vasárnap írták alá az egyetértési nyilatkozat egy ünnepség keretében, melyen Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter és Nicolas Maduro venezuelai elnök vettek részt Caracasban.

A megállapodást Hossein Yaghoubi Miab, az Iráni Központi Bank (CBI) Nemzetközi Ügyek Osztályának főigazgatója, valamint José Salamat Khan, a Venezuelai Központi Bank (CBV) igazgatósági tagja írták alá.

A szándéknyilatkozattal egy olyan banki fizetési mechanizmus kívánnak létrehozni, ami megkönnyíti a banki ügyintézést, a kereskedelmi és gazdasági tranzakciókat a két fél között.

Zarif egy 120 erős politikai-gazdasági küldöttség vezetőjeként érkezett szombaton a latin-amerikai országba.

Ezt megelőzően Kubába, Nicaraguába, Ecuadorba, Chilébe és Bolíviába tett hivatalos látogatást a latin-amerikai körútja részeként. Zarif és az őt kísérő küldöttség vasárnap a késői órákban indult vissza Iránba.

A korábbi venezuelai államfő, a rákban elhunyt Hugo Chavez jelentős lépésekbe kezdett, hogy többek közt bankok állami központosításával felszabadítsa országát az IMF és a Világbank pénzügyi diktatúrája és a külföldi kereskedelmi bankok nyomása alól. Mundro szerint az utóbbi években Washington állhat az olajárak mélyrepülésének a hátterében, így vívva gazdasági háborút Oroszország és Venezuela ellen.

Orientalista.hu – (Pesianews.vcp.ir, Farsnews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑