Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 11. 03.

Irán globális fellépést sürget az izraeli bűncselekmények ellen

2016. 11. 03.

Irán ENSZ nagykövet-helyettese szerint az izraeli rezsim komoly fenyegetést jelent a globális békére és biztonságra, ezért nemzetközi fellépést szorgalmaz Tel-Aviv palesztinok elleni bűncselekményeinek megszüntetésére.

Az ENSZ Speciális Politikai és Dekolonizációs Bizottságának keddi közgyűlésén Gholam-Hossein Dehqani a palesztinok elleni növekvő izraeli erőszakra figyelmeztetett, valamint a megszállt területeken lévő végzetes humanitárius helyzetre.

Dehqani Irán mélységes aggodalmát fejezte ki a Gázai övezetet megbénító izraeli blokád kapcsán, mondván, az “illegális szárazföldi és tengeri blokádot … meg kell szüntetni, az összes határátkelőhelyeket haladéktalanul és feltétel nélkül meg kell nyitni”.

A Gázai övezetet 2007 júniusa óta tartja Izrael blokád alatt, ami az életszínvonal súlyos csökkenését eredményezte, soha nem látott szintre emelkedett a munkanélküliség, a szegénység és a nyomor.

israel-terrorism

Dehqani felszólított továbbá, hogy azonnal vessenek véget az izraeli rezsim illegális építkezéseinek a megszállt Ciszjordániában, és ezzel együtt a palesztin nép őrizetbe vételének, valamint otthonaik lerombolásának.

“Ezek a gyakorlatok egyértelműen megsértenek egy sor emberi jogot” és egyenlők a “háborús bűncselekményekkel, a nemzetközi humanitárius jog alapján”, -mondta.

“Már régóta időszerű, hogy véget vessenek ennek az iszonyatos izraeli megszállásának, amely oly sok szenvedést és fájdalmat okozott a palesztin népnek, és továbbra is a leginkább destabilizáló tényező, amely egyértelműen veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot”,–  tette hozzá.

Az iráni diplomata megismételte, hogy az Iszlám Köztársaság “megingathatatlanul és teljes mértékben támogatja a palesztin nép jogos és törvényes harcát a megszállás ellen, valamint a jogos követelésüket az önrendelkezésükhöz való jog gyakorlására.”

Újból hangsúlyozta, Tel-Aviv tettei a kelet-jeruzsálemi al-Quds és az elfoglalt Golán-fennsík területén nemzetközi törvényeket sértenek.

Dehqani hozzáfűzte, hogy a Golán-fennsík Szíria elkülöníthetetlen része és a nemzetközi közösségnek nyomást kell gyakorolnia Tel-Avivra, hogy vonja vissza csapatait a stratégiai régióból.

A zsidó állam 1967-ben, hatnapos háborúban szállta meg a Golán-fennsíkot. 1981-ben annektálta a területet, amelynek alig harmada maradt szíriai ellenőrzés alatt. A nemzetközi közösség soha nem ismerte el az izraeli megszállást.

A rezsim tíz illegális települést épített a megszállás óta, és a régiót a szíriai kormány elleni katonai műveletekre használja.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑