Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 08. 15.

Irán gratulált Libanonnak a 33 napos győztes háború évfordulóján

2016. 08. 15.

Mohammad Jazad Zarif iráni külügyminiszter gratulációját fejezte ki Libanonnak az Izraellel vívott 2006-os győztes háborúra emlékezve, a muszlim és a szabadságkereső népek számára a büszkeség forrásaként jellemezve a diadalt.

Két külön levelében, melyeket Gebran Bassil libanoni külügyminiszternek és Seyyed Hassan Nasrallah, a Hezbollah főtitkárának írt vasárnap, Zarif kifejezte gratulációját a libanoni népnek, valamint a kormánynak a libanoni győzelemmel végződő 33 napos háború 10. évfordulójára emlékezve.

 “A különböző vallási és etnikai csoportok ellenállásért küzdő harcosainak áldozata és önfeláldozása hozta meg a győzelmet”,– írta Zarif a libanoni külügyminiszternek szánt levelében.

“Ez a szabadságszerető és igazságkereső politikai felek és mozgalmak egységének és szolidaritásának eredménye volt.”

Vasárnap esti televízióban sugárzott beszédében Nasrallah azt mondta, a Hezbollah az ellenállás legfontosabb alapelveinek megóvásáért háborúba lépett Izraellel, hozzátéve, hogy az izraeli hadsereg megrendült a 2006-os háború után.

Mintegy 1200 libanoni, többségében civilek vesztették életüket a 33 napos háború során Libanonban.l

Az izraeli rezsim 629 oldalas Winograd Jelentése szerint a Hezbollah harcosai az Izrael elleni vívott háborúban legyőzték az ellenséget és Tel-Aviv a kitűzött céljainak elérése nélkül volt kénytelen visszavonulni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata tűzszünetre szólította fel a feleket az Izrael által 2006-ban indított háborús agresszió befejezésével, arra utasítja Tel-Avivot, hogy tartsa tiszteletben Libanon szuverenitását és területi integritását.

Bár a határozat hangsúlyozza, hogy Izraelnek véget kell vetnie a libanoni légtér megsértésének, és tiszteletben kell tartania a Kék Vonalat, de a zsidó állam a határozatot azóta már többször is megszegte.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑